PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην διαχείριση του κορωνοϊού


Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας απαριθμεί σε ανάλυση του το πρακτορείο Bloomberg ταξινομώντας την Ελλάδα στη στην 31η θέση, σε σύνολο 53 χωρών.

Την ώρα που δυνατές οικονομίας, όπως των ΗΠΑ ή της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν υποθετικά καλύτερα προετοιμασμένες για μια ενδεχόμενη πανδημία, τελικά έχουν πληγεί σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Από την άλλη άλλες χώρες, ακόμα και αναπτυσσόμενες, ξεπέρασαν τις προσδοκίες και διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση περιορίζοντας σημαντικά την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό τους.

Με αφετηρία τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, το Bloomberg επιχειρεί να ταξινομήσει αυτές τις «επιτυχημένες» χώρες, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Με ποιους παράγοντες βαθμολογήθηκαν

Αναλυτικότερα, η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια. Εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών, το Bloomberg κατέληξε σε 53 χώρες- επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά δύνανται να αλλάξουν εύκολα και δραστικά καθώς η πανδημία δημιουργεί εξαιρετικά ρευστές συνθήκες με μία έξαρση του ιού να μπορεί να καταστήσει εύκολα μια χώρα με καλές κριτικές σε μέρος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κατάταξη θα αλλάξει καθώς οι χώρες αλλάζουν τις στρατηγικές τους, καθώς αλλάζει ο καιρός και ενώ εντείνεται ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Το χάσμα, ωστόσο, που έχει διαμορφωθεί μεταξύ αυτών των οικονομιών στην κορυφή και εκείνων στο κάτω μέρος είναι πιθανό να συνεχίσει να υφίσταται και στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Οι κορυφαίες χώρες

Στην κορυφή βρίσκονται του Covid Resilience Ranking βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία για την αποφασιστική και άμεση αντίδρασή της στην πανδημία. Η χώρα επέβαλε lockdown τον περασμένο Μάρτιο χωρίς ακόμα να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από Covid.

Παράλληλα έκλεισε τα σύνορά της, παρά την ισχυρή εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό. Έχοντας θέσει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων στο έδαφός της, η Νέα Ζηλανδία προχώρησε επένδυσε στα τεστ και τα συστήματα ιχνηλάτησης, επιβάλλοντας παράλληλα την υποχρεωτική καραντίνα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και μήνες στη χώρα έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, πράγμα που επέτρεψε στις αρχές να επιτρέψουν τις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μουσικές συναυλίες, αν και ο τουριστικός κλάδος υποφέρει.

Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Ιαπωνία, χώρα η οποία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας την επιβολή lockdown. Η χώρα αντιμετώπισε τις εξάρσεις του ιού κηρύσσοντας τις περιοχές της σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Λόγω των κρουσμάτων φυματίωσης στο παρελθόν, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα υγείας στελεχωμένο με ιχνηλάτες που γρήγορα επανατοποθετήθηκαν στο τμήμα για τον Covid-19. Η επιτυχία, ωστόσο, του ιαπωνικού μοντέλου βασίζεται επίσης αρκετά στην εμπιστοσύνη και την συμμόρφωση των πολιτών, οι οποίο φορούν πιστά την μάσκα και αποφεύγουν τα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Παρόλο που τώρα παρατηρείται μια αύξηση των λοιμώξεων, η Ιαπωνία με πάνω από 120 εκατομμύρια πληθυσμό έχει καταγράψει μόλις 331 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Η Γαλλία, με τον μισό πληθυσμό έχει περίπου 5.000 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Το Bloomberg επισημαίνει μάλιστα πως η Ιαπωνία ανέβηκε στη βαθμολογία λόγω της ικανότητάς της να αποφεύγει τις θανάσιμες λοιμώξεις και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον πιο γερασμένο πληθυσμό του κόσμου.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν και η τρομερή επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας. Η χώρα, η οποία συνδέεται με την ηπειρωτική Κίνα από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού επέβαλλε γρήγορα περιορισμούς στα σύνορά της, υιοθέτησε μια στρατηγική που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία. Η Ταϊβάν λάνσαρε, για παράδειγμα, εφαρμογές με πληροφορίες για την διαθεσιμότητα σε μάσκες ή τα μέρη που είχαν επισκεφθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πλέον έχουν περάσει περισσότερες από 200 ημέρες χωρίς να καταγραφεί κρούσμα έπειτα από τοπική μετάδοση και η ζωή έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, αν και τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Την δεκάδα της κορυφής συμπληρώνουν οι Νότια Κορέα, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Κίνα, Δανία και Βιετνάμ. Στην αμέσως επόμενη δεκάδα βρίσκονται οι Συγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Γερμανία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδονησία και Ιρλανδία. Στην τρίτη δεκάδα στη σειρά βρίσκονται οι Ισραήλ, Ρωσία, Ολλανδία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ελβετία, Πακιστάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαλαισία και Τουρκία. Στην 31η βρίσκεται η Ελλάδα.

Τι έκανε τις κορυφαίες, σύμφωνα με την βαθμολογία, χώρες να ξεχωρίσουν; Ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων, η εξαντλητική ιχνηλάτηση, τα συστηματικά τεστ, η εμπειρία των SARS και MERS, η συμμόρφωση των πολιτών ως απόρροια της εμπιστοσύνης τους προς τις αρχές αλλά και την επικοινωνίας της κυβέρνησης προς αυτούς, οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία, η κοινωνική συνοχή υπό την έννοια ότι αρκετές από τις χώρες έχουν επιτύχει ελαχιστοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment