PeristeriNews.gr
Νέες Ταινίες Πολιτιστικά

Οι ταινίες από την Πέμπτη 19/11


Η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά, μοιάζει σαν μια εβδομάδα… “ανάπαυλας” και ανασυγκρότησης δυνάμεων, αφού βρίσκεται ανάμεσα στην φρενίτιδα του «Μποντικού» Spectre και το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος του Mockingjay -το οποίο συνάμα αποτελεί και το τέλος- της επικής τετραλογίας Ηunger Games.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τρεις παραμυθένιες ιστορίες, ο αγώνας τριών ανθρώπων να ζήσουν σε «ειρηνικό» έδαφος, το χρονικό μιας αληθινής συνέντευξης που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ένα διεφθαρμένο παιχνίδι εξουσίας, το σύμπτωμα μιας άγριας σύγκρουσης, η ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού ακτιβιστή και ένας τοσοδούλικος πόλεμος μυρμηγκιών συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας.

«Το παραμύθι των παραμυθιών»

Βασισμένο στις περίφημες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε που ενέπνευσαν τους αδελφούς Γκριμ, το απρόβλεπτο παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, με την – υποψήφια για Όσκαρ – Σάλμα Χάγιεκ και τους Βενσάν Κασέλ, Τόμπι Τζόουνς, Σίρλει Χέντελσον και Τζον Σ. Ράιλι, ξετυλίγει τις περιπέτειες τριών ισχυρών βασιλέων, που παλεύουν με τους ανομολόγητους πόθους τους. Μια βασίλισσα, η οποία θέλει με κάθε τρόπο να αποκτήσει δικό της παιδί, πρέπει να σκοτώσει κάποιον, για να το καταφέρει. Ένας ηδυπαθής βασιλιάς ερωτεύεται μια κρυμμένη γυναίκα, η οποία δέχεται να συναντηθούν, με τον όρο να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Κι ένας άλλος βασιλιάς αναπτύσσει μια αφύσικη εμμονή με έναν ψύλλο, ο οποίος σιγά σιγά γιγαντώνεται και είναι ο μόνος που λύνει τον γρίφο, που έχει τεθεί, για να καθορίσει αυτόν, που θα παντρευτεί την όμορφη κόρη του βασιλιά.

«Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα»

Το αστυνομικό δράμα του – υποψήφιου για Όσκαρ – Γάλλου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Με τους Γιεσουθασάν Αντονιθασάν, Καλιεσουαρί Σρινιβασάν, Κλοντίν Βινασιθαμπί, Βενσάν Ροτιέ και Μαρκ Ζενγκά, ένας πρώην αντικαθεστωτικός στρατιώτης συμφωνεί με μια γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια, για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα. Εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, πρέπει να χτίσουν μια νέα ζωή μαζί, στο Παρίσι. Όμως, πάνω που ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα, έρχονται αντιμέτωποι με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

«Τέλος διαδρομής»

Βασισμένο στο βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Although of course you end up becoming yourself: A road trip with David Foster Wallace» του ρεπόρτερ του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι, το δράμα του Τζέιμς Πόνσολντ διηγείται την ιστορία της πενθήμερης συνέντευξης, που πήρε ο δημοσιογράφος στον βραβευμένο μυθιστοριογράφο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, μετά την έκδοση του επικού βιβλίου του, «Infinite Jest», το 1996.

Η συνέντευξη αυτή δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις παρέμειναν στο ντουλάπι του Λίπσκι, και οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Με τους Τζέισον Σίγκελ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άννα Τσλάμσκι, Μάμι Γκάμερ, Μίκι Σάμνερ, Τζόαν Κιούζακ, Ρον Λίβινγκστον και Μπέκι Αν Μπέικερ, η ταινία στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που έγραψε ο Λίπσκι μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008.

«Οι βιογραφίες έχουν την τάση να ισοπεδώνουν και να μειώνουν την πολυπλοκότητα της ζωής. Συνήθως, τις αποστρέφομαι» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Το “Τέλος διαδρομής” είναι πιο πολύ ένα στιγμιότυπο δύο ζωών, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Το σενάριο είναι – σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου – βασισμένο σε πραγματικές καταγεγραμμένες συνομιλίες. Η ταινία ξεκινά, λέγοντας μια ιστορία για το πώς ένας δημοσιογράφος προσεγγίζει ένα δύσκολο θέμα, αλλά η ιστορία περιπλέκεται περαιτέρω από τον εγωισμό, την ανασφάλεια, τη ζήλια, την τρωτότητα και τον θαυμασμό. Τελικά, μεταμορφώνεται σε μία ιστορία ανεκπλήρωτου πλατωνικού έρωτα».

«Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών»

Έχοντας αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας animation στα βραβεία Cesar, η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων των Ελέν Ζιρό και Τόμας Σάμπο εμπνέεται από την ταινία μικρού μήκους, που αργότερα έγινε τηλεοπτική σειρά, η οποία μεταδόθηκε στη γαλλική τηλεόραση και σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Σε αυτήν τη φανταστική ιστορία με τους μικροσκοπικούς ήρωες, όλα αρχίζουν στο μικρό ξέφωτο ενός δάσους, όταν τα απομεινάρια ενός πικ – νικ γίνονται αιτία να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στα μαύρα και τα κόκκινα μυρμήγκια. Στην εμπόλεμη ζώνη βρίσκεται μία γενναία πασχαλίτσα, η οποία προσφέρει τη βοήθειά της στην πλευρά που έχει δίκιο.

«The republic»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Δημήτρη Τζέτζας, συνθέτει ένα αστυνομικό – πολιτικό θρίλερ, μία συνεχή πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η απληστία, τα ψέματα, η αδικία και η οργή. Με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τάκη Σπυριδάκη, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Χασάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ζωή Λάσκαρη, διεφθαρμένοι πολιτικοί που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, αδίστακτοι επιχειρηματίες, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και αστυνομικοί που εκμεταλλεύονται μετανάστες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Τα θύματα είναι πολλά. Αλλά, σχεδόν ποτέ, ανυπεράσπιστα.

«Σύμπτωμα»

Το θρίλερ μυστηρίου του Άγγελου Φραντζή – με τους Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη και Γιάννη Νικολαΐδη – εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο νησί, όπου κάνει την εμφάνισή του ένα μοναχικό πλάσμα με μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας, που μοιάζει να είναι η μόνη, που μπορεί να τα βάλει μαζί του.

«Το “Σύμπτωμα” είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος. Μια ποιητική έρευνα πάνω στη σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Ένα φιλμ φανταστικού κινηματογράφου, με καρδιά μελοδράματος, που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο μιας γυναίκας, για να αγγίξει το σύμπτωμα της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και την ηθική» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Dan Georgakas: Ο επαναστάτης της διασποράς»

Φιλοδοξώντας να αναδείξει μία διαφορετική θεώρηση της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα παραθέτει μία συνέντευξη – ποταμό του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού ποιητή, συγγραφέα, κριτικού κινηματογράφου και ακτιβιστή της Αριστεράς, Νταν Γεωργακά, ο οποίος αφηγείται την προσωπική του ιστορία: πώς οι γονείς του και οι παππούδες του έφτασαν στην Αμερική, πώς σπούδασε, πώς ανδρώθηκε στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ και πώς ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού, και όχι μόνο.

Με μεγάλη εκτίμηση στο ανοιχτό μυαλό, την ευρεία μόρφωση και τις αντιλήψεις για τη ζωή του Νταν Γεωργακά, ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει: «Μέχρι την εποχή τη δική του, είχαν γραφτεί συγγράμματα, βιβλία ιστορικά για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες μετανάστες που κατάφεραν να προοδεύσουν, να κάνουν χρήματα. Το κριτήριο, δυστυχώς, είναι το οικονομικό. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τους εργαζόμενους, που ήταν η τεράστια πλειοψηφία. Ο Νταν Γεωργακάς, με έργα του, όπως το “Greek Αmericans at work”, εξετάζει τις συνθήκες εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες των Ελλήνων. Πιστεύει, δε, ότι, αν και οι Έλληνες είναι μειοψηφία στις ΗΠΑ, σε καίριες ιστορικές στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο, για να κερδηθούν κατακτήσεις συνολικά για τους εργαζόμενους».

Δείτε τι παίζεται στις αίθουσες την εβδομάδα 19-25/11

Δείτε περισσότερα για τις νέες ταινίες

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ τιμάει τις γυναίκες

Peristeri News

Αυτό είναι το τραγούδι της Ελλάδας στη φετινή Eurovision

Peristeri News

Οι νέες ταινίες από την Πέμπτη 7/3

Peristeri News

Leave a Comment