PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Οι πολικές αρκούδες απειλούνται με εξαφάνιση


Οι πολικές αρκούδες θα αφανιστούν έως το τέλος του αιώνα, εκτός εάν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και τούτο γιατί χωρίς τους ογκοπάγους της Αρκτικής θα λιμοκτονήσουν.

Η προειδοποίηση έρχεται από ομάδα επιστημόνων σε μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ορισμένοι πληθυσμοί έχουν ήδη φτάσει τα όρια επιβίωσής τους καθώς συρρικνώνεται ο πάγος της Αρκτικής.

Οι πολικές αρκούδες στηρίζονται στον θαλάσσιο πάγο του Αρκτικού Ωκεανού για να κυνηγήσουν φώκιες. Καθώς ο πάγος διαλύεται, τα ζώα αναγκάζονται να περιφέρονται για μεγάλες αποστάσεις ή στην ακτή, όπου αγωνίζονται να βρουν τροφή και να ταΐσουν τα μικρά τους.

Τα σαρκοβόρα αυτά ζώα μπορούν να «νηστεύουν» για μήνες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν οι πάγοι λιώνουν.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως, η οποία επηρεάζει σε διπλάσιο βαθμό την Αρκτική, η απουσία πάγου διαρκεί ολοένα και περισσότερο. Αδυνατώντας να βρουν στο περιβάλλον τους κάποια άλλη τροφή εξίσου πλούσια με τις φώκιες, οι πεινασμένες πολικές αρκούδες συχνά απομακρύνονται από τα εδάφη τους.

Οι πολικές αρκούδες θεωρούνται ευάλωτες προς εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί βασικό παράγοντα απειλής.

Ο Δρ Steven Amstrup, επικεφαλής επιστήμονας της Polar Bears International, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη, δήλωσε στο BBC News: «Αυτό που δείξαμε είναι ότι, πρώτον, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν τα νεογνά των αρκούδων. Θα γεννιούνται, αλλά τα θηλυκά δεν θα έχουν αρκετό σωματικό λίπος για να παράγουν γάλα για να τα κρατήσουν στη ζωή».

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment