PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Οι πάγοι της Αρκτικής είναι γεμάτοι μικροπλαστικά


Μια ομάδα εννέα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας συγκέντρωσε δείγματα πάγου από πέντε διαφορετικές περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία περιείχαν έως και πάνω από 12.000 μικροπλαστικά ανά λίτρο πάγου, από 17 διαφορετικά είδη πλαστικών.

Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ μικροπλαστικών, διαμέτρου λίγων μικρομέτρων έως και πέντε χιλιοστών, στο θαλάσσιο πάγο που συλλέχθηκε από την Αρκτική.

Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από το πλοίο Polarstern το 2014 και το 2015.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν υπέρυθρο φασματογράφο μετασχηματισμού Fourier για να ελέγξουν λεπτομερώς, κάθε στρώμα των δειγμάτων πάγου και να φωτίσουν τα μικροσωματίδια.

Τα διάφορα σωματίδια αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να τα ταυτοποιήσουν.

«Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύψαμε επίσης πλαστικά σωματίδια μεγέθους 11 μικρομέτρων, περίπου το ένα έκτο της διαμέτρου της ανθρώπινης τρίχας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο, με περισσότερα από 12.000 σωματίδια ανά λίτρο θαλάσσιου πάγου, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε δύο έως τρεις φορές υψηλότερες πλαστικές συγκεντρώσεις από ό,τι προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου, Γκούναρ Γκερντς.

Το 67% των σωματιδίων στα δείγματα πάγου είχε διάμετρο μικρότερη από 50 μικρόμετρα και έτσι καταναλώνονται εύκολα από τους αρκτικούς μικροοργανισμούς, με άγνωστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Αθήνα βίωσε το θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 160 χρόνων

Peristeri News

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Peristeri News

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Leave a Comment