PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Οι κινέζοι θέλουν το «Ελ. Βενιζέλος»


Εντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκδηλώθηκε από κοινού από δύο εταιρείες-κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς κατασκευής – λειτουργίας αεροδρομίων αλλά και στη διαχείριση κεφαλαίων που προορίζονται για άμεσες επενδύσεις.

Εντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκδηλώθηκε από κοινού από δύο εταιρείες-κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς κατασκευής – λειτουργίας αεροδρομίων αλλά και στη διαχείριση κεφαλαίων που προορίζονται για άμεσες επενδύσεις.

Με κοινή επιστολή τους, που φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου 2011 και εστάλη απευθείας στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι πρόεδροι των δύο κινεζικών εταιρειών ζητούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΔΑΑ, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια μορφή «συνεπένδυσης», η οποία «θα βοηθήσει σημαντικά τον ΔΑΑ να πετύχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίησή του». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην επιστολή τους οι πρόεδροι των δύο κινεζικών εταιρειών, «μια τέτοια συνεργασία θα επεκτείνει το διμερές εμπόριο, θα βελτιώσει σημαντικά την τουριστική δυναμική μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία».

Το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό αεροδρόμιο, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους την οποία αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», έχει ως αφετηρία του την περσινή επίσκεψη στην Ελλάδα του κινέζου Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο. «Ο Πρωθυπουργός ρητά ενθάρρυνε κινεζικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και προσκάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξερευνήσουν την κινεζική αγορά», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Η Shenzhen Airport. Η μία από τις δύο κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρεται για τον ΔΑΑ είναι η Shenzhen Airport (Group), η οποία διοικείται από την Κρατική Επιτροπή Επιτήρησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας. Πρόεδρος της εταιρείας που υπογράφει και την επιστολή είναι ο Dr Yang Wang.

Η Shenzhen Airport (Group) είναι διαχειρίστρια του ομώνυμου αεροδρομίου Shenzhen, το οποίο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας και άρχισε τη λειτουργία του το 1991. Ωστόσο, είναι το πρώτο σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο της Κίνας, το οποίο εξυπηρετεί τις συνδυασμένες μεταφορές θαλάσσης, ξηράς και αέρος.

Η επιλογή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι τυχαία, καθώς ήδη η κινεζική COSCO που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά έχει προχωρήσει σε σχετική συμφωνία με τη διοίκηση του ΔΑΑ για την εκτέλεση συνδυασμένων μεταφορών (θαλάσσης – αέρος) από την Αθήνα προς διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής εταιρείας, τον περασμένο χρόνο (2010) το σύνολο του ενεργητικού της Shenzhen Airport ήταν 12,82 δισ. γιουάν, ενώ το καθαρό ενεργητικό της ανήλθε σε 10,04 δισ. γιουάν. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Shenzhen Airport είχε θέσει σε λειτουργία 141 αεροπορικά δρομολόγια σε περισσότερες από 1.000 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 109 εσωτερικών γραμμών, τριών απευθείας γραμμών προς Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν και 32 άλλων διεθνών δρομολογίων.

Σημειώνεται ότι το 2010 το αεροδρόμιο Shenzhen εξυπηρέτησε συνολικά περίπου 26,7 εκατ. επιβάτες και 808.000 τόνους εμπορευμάτων, ενώ οι κινήσεις των αεροσκαφών σε αυτό ξεπέρασαν τις 216.000.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment