PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Οι καφέ κάδοι στο Περιστέρι που αλλάζουν τη ζωή μας


Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει σε διαφορετικά σημεία στο Περιστέρι ότι έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι και αφορούν το πιο σημαντικό ρεύμα ανακύκλωσης.

Πρόκειται για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και μέχρι στιγμής υλοποιείται σε πιλοτικό στάδιο στην περιοχή της Κηπούπολης και σε ένα μέρος του Μπουρναζίου.

Οι καφέ κάδοι στο Περιστέρι έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Περιστερίου να είναι μια πόλη πρότυπο με όλα τα σύγχρονα συστήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στην ανάπτυξη νέων μεθόδων ανακύκλωσης και πρωτοπορίας βασικός παράγοντας είναι οι κάτοικοι του Περιστερίου που αποτελούν σύμμαχο του Δήμου σε κάθε προσπάθεια.

Αυτό φαίνεται από τις μετρήσεις για την καθαρότητα των υλικών που περιέχουν οι μπλε κάδοι της πόλης μας και τη συνεχή αύξηση των ποσοτήτων στα απορρίμματα ανακύκλωσης.

Με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, ο Δήμος Περιστερίου προχώρησε λίγο παραπέρα τα θέματα Περιβάλλοντος υποβάλλοντας προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πετυχαίνοντας την επιχορήγηση για την αγορά εξοπλισμού.

Η συλλογή οργανικών απορριμμάτων στον καφέ κάδο είναι πλέον το κυρίαρχο ρεύμα ανακύκλωσης και αξιοποιείται με την παραγωγή λιπάσματος. Αυτό σημαίνει την επιστροφή του οργανικού υλικού και πάλι στο περιβάλλον.

Ο διαχωρισμός και η αποκομιδή των βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους που βρίσκoνται μέσα στην πόλη γίνεται σε καθημερινή βάση από ειδικά απορριμματοφόρα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη δράση.

Πρόκειται για οργανικά υλικά όπως: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, υπολείμματα από καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών και στάχτη.

Για να φτάσουν τα οργανικά απορρίμματα στον καφέ κάδο που βρίσκεται στο δρόμο ο Δήμος έχει προσφέρει ειδικά καφέ καδάκια και βιοαποδομήσιμες σακούλες εντελώς δωρεάν.

Η διαδικασία και ο τρόπος συλλογής των βιοαποβλήτων εξηγείται από τις υπηρεσίες του Δήμου σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενώ ανά δίμηνο αυτοί που συμμετέχουν επιβραβεύονται με φυτά, λίπασμα και ότι άλλο αφορά τη βεράντα και τους κήπους.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 210-5701639 και 210-5701641 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του 2021

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η δράση υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε δύο περιοχές της πόλης ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπεύθυνων μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει επεκταθεί σε όλη την πόλη.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα, τονίζει ότι το σημαντικό κομμάτι για μια τόσο μεγάλη δράση είναι η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων.

Που χρειάζεται προσοχή από τους συμπολίτες μας

Η δράση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο Περιστέρι πρόκειται για ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης και δεν θα μπορούσε να μην έχει τα προβλήματα της αρχής.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που συναντούν οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών της καθαριότητας του Δήμου είναι ότι συμπολίτες μας πετούν μέσα στον καφέ κάδο και άλλα απορρίμματα με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Αυτό επηρεάζει την καθαρότητα των οργανικών υλικών και αναγκάζει στη συνέχεια στο διαχωρισμό τους από τα υπόλοιπα υλικά.

Μέσα στους καφέ κάδους πρέπει να υπάρχουν μόνο τα απορρίμματα αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πετούν τα οργανικά υλικά χρησιμοποιώντας μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες.

Η επιστολή που μοιράζεται πόρτα-πόρτα

Για την ανάπτυξη της συμμετοχής συμπολιτών μας στο πρόγραμμα, ο Δήμος Περιστερίου επικοινωνεί μέσω μιας επιστολής τη δράση μοιράζοντας την πόρτα-πόρτα στα σπίτια των περιοχών που υλοποιείται.

Ο φάκελος που μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία περιέχει την επιστολή που προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους, ένα μαγνητάκι για το ψυγείο τους που αναφέρει ποια βιοαπόβλητα είναι κατάλληλα για ανακύκλωση, ένα φυλλάδιο που δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη δράση και μια βιοαποδομήσιμη σακούλα που είναι και η κατάλληλη για το συγκεκριμένο ρεύμα ανακύκλωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούν στα τηλέφωνα της υπηρεσίας, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και ξεκινούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοηθώντας το περιβάλλον και παράλληλα κερδίζοντας όπως επαναλάβαμε φυτά και λίπασμα για τον κήπο τους.

Η συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο Δήμος Περιστερίου είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που υλοποιεί τη συγκεκριμένη δράση όχι μόνο με τους πολίτες αλλά και με μεγάλες επιχειρήσεις.

Εδώ και 2 χρόνια ο Δήμος έχει προσεγγίσει μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής βιοαποβλήτων όπως για παράδειγμα εταιρείες παρασκευής φαγητών (π.χ. Σκλαβενίτης) κάνοντας την ανακύκλωση των οργανικών υλικών μεγάλων ποσοτήτων.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δράση που αφορά όλη την κοινωνία και με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων συμπολιτών αναμένεται να γιγαντωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου: Ορθώνουμε ανάστημα και συμμετέχουμε στην Απεργία στις 28/2

Peristeri News

Leave a Comment