PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά υποβαθμίστηκαν από την S&P


Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση (ΑΑΑ) της αξιολόγησης, από τον οίκο Standard&Poors που τις υποβάθμισε!

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση (ΑΑΑ) της αξιολόγησης, από τον οίκο Standard&Poors που τις υποβάθμισε!

Επικαλούμενη «πολιτικούς κινδύνους» αλλά και «προβλήματα χρέους και ελλείματος», η S&P, προχώρησε στην υποβάθμιση της Αμερικής κατά μια βαθμίδα, από το ΑΑΑ στο ΑΑ+.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη στην μεγαλυτερη οικονομία του πλανήτη. Τα αμερικανικά ομόλογα που κάποτε αποτελούσαν αδιαμφισβήτητη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, πλέον αξιολογούνται χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται σε χώρες όπως: η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Ακόμα χειρότερο είναι πως ο οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης των ΗΠΑ, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», τονίζει η S&P.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που κατηγόρησε την S&P ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, με τις οποίες αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν θα επηρεάσει σε τίποτα τις ενέργειές της σε ό,τι αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, διαμέσου των οποίων ασκεί νομισματική πολιτική. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι η υποβάθμιση σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, όπως και το ζήτημα του χρέους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment