PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οι εργάτες φεύγουν…τα ρομπότ έρχονται!


Η FoxConn, ο κινέζικος hi-tech κολοσσός, που παράγει προϊόντα της Apple και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, θα αρχίσει σταδιακά να αντικαθιστά τους 1.000.000 εργαζόμενούς του με ρομπότ.

Οι εργάτες φεύγουν, τα ρομπότ έρχονται. Η FoxConn, ο κινέζικος hi-tech κολοσσός, που παράγει προϊόντα της Apple και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, θα αρχίσει σταδιακά να αντικαθιστά τους 1.000.000 εργαζόμενούς του με ρομπότ.

Στόχος είναι το 2014 να μην υπάρχει εργάτης. Η εταιρεία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα με τις ομαδικές αυτοκτονίες εργαζόμενών της το 2010, εξαιτίας των αφόρητων συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Οι διευθύνοντες αρχικά σοκαρίστηκαν με τον σάλο που προκάλεσε το κύμα των αυτοκτονιών, το οποίο έπληξε τη «λουστραρισμένη» εικόνα της εταιρείας. Τώρα θεωρούν πως βρήκαν τη λύση, στρεφόμενοι στα ρομπότ.

Το νέο εργατικό δυναμικό δεν γνωρίζει κούραση, δεν διεκδικεί δικαιώματα και το κυριότερο, «ξεκουράζεται» με τη στροφή του διακόπτη στο off.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σεντζέν, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα από τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κατά παραγγελία εταιρειών όπως η Apple, η Nokia και η Cisco, ήδη δοκιμάστηκαν τα ρομπότ. Τα αποτελέσματα με τους πρώτους 10.000 «μεταλλικούς εργάτες» στη γραμμή συναρμολόγησης ήταν πολύ καλά.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Γκου Τάι Μινγκ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι προς το παρόν τα ρομπότ δεν θα κλέψουν τις δουλειές από τους εργάτες, αλλά θα περιοριστούν στην εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών και εργασιών που χρειάζονται μεγάλη ακρίβεια.

Είναι σαφές όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, ότι η αύξηση του κόστους εργασίας θα ασκήσει πίεση στην κινεζική βιομηχανία, η οποία αναγκάζεται να βρει άμεσες λύσεις.

Ο Ξίνκι Λιν, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστήμιου Ρένμιν της Κίνας, σχολιάζοντας την απόφαση της FoxConn δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν και δεν διεκδικούν δικαιώματα. Αν οι παραγγελίες μειώνονται, απλώς τα απενεργοποιείς».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment