PeristeriNews.gr
Πολιτική

Οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων για την 28η Οκτωβρίου


Δηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παραχώρησαν τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Π. Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

«Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

«Το ίδιο «ΟΧΙ» εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται».

Ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνία με τον πιλότο του μαχητικού F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», που με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από το χώρο της παρέλασης κέρδισε τις εντυπώσεις, τον επισμηναγό Δημήτρη Βολακάκη.

Από τους αιθέρες, ενώ έκανε την αεροπορική επίδειξη, ο επισμηναγός έστειλε το μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Τούτος ‘δω ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία, Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος ανταπέδωσε τον χαιρετισμό: «Κύριε Επισμηναγέ, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ειδικότερα για την Πολεμική μας Αεροπορία. Αποδεικνύετε καθημερινά ότι τα φτερά του αεροσκάφους σας είναι προέκταση της ψυχής σας, προέκταση της ψυχής του λαού μας του Έθνους μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας προστατεύει και να σας δυναμώνει».

Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα ενότητας και οράματος για μια καλύτερη Ελλάδα

Στο μήνυμα ενότητας και του οράματος για μια καλύτερη Ελλάδα, που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη μαθητική παρέλαση στην Κίσαμο της Κρήτης.  Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την επαναφορά του προνομίου του σημαιοφόρου στο Δημοτικό στους άριστους μαθητές, καθώς και για την επίλυση του θέματος της χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

«Χαίρομαι, ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια, εδώ στην Κίσαμο στην Κρήτη, που τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον» ειπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη χαρά του ιδιαίτερα «που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο δημοτικό, στην άριστη μαθήτρια και στον άριστο μαθητή».

Η 28η Οκτωβρίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού: «Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη δουλειά που έχουμε αναλάβει ώστε να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων, το δικαίωμα ψήφου. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού και γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί όμως μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης της οποίας αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το οποίο χρονίζει πολλές δεκαετίες. Και επιτέλους πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι μετά από μία δεκαετία κρίσης, η πατρίδα μας και όλοι εμείς οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Για τον συμβολισμό της 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενότητα του έθνους και το όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα αλλά και το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας: «Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες θα συμβάλουν ώστε να ξημερώσει επιτέλους μία καλύτερη μέρα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κίσαμο Χανίων διότι, όπως ανέφερε, «θέλω να βρίσκομαι όσο γίνεται πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια»: «Η Κίσαμος είναι ένας τόπος που προσωπικά με συνδέουν πολλά πράγματα και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνω όταν σε αυτές τις γιορτές, βρίσκομαι έξω από την πρωτεύουσα, στην ελληνική περιφέρεια και χαίρομαι διότι όπως διαπιστώσαμε, η Κίσαμος είχε και πολύ κόσμο σήμερα. Από την Κίσαμο εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα της ενότητας και αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη».

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην πλατεία Καστελίου, χαιρετώντας και συζητώντας με τους κατοίκους.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες

Την πεποίθηση ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, είναι αξιόμαχες, είναι ετοιμοπόλεμες» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης για το ηθικό των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων που παρήλασαν, τη λεβεντιά τους αλλά και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που επέδειξαν στη παρέλαση πραγματικά διακατέχει όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλήθος που συνέρρευσε εδώ στην παραλιακή λεωφόρο για να τους καμαρώσει», δήλωσε και υπογράμμισε ότι η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων γίνεται σαφής σε κάθε κατεύθυνση.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι «αυτόν τον τόπο, τον ευλογημένο και τον πανέμορφο, τον επιβουλεύτηκαν πολλοί από τα βάθη των αιώνων» και τόνισε πως «όταν ο λαός ήταν συνειδητοποιημένος, στρατευμένος, ενωμένος και αποφασισμένος, πάντα σημειώναμε ένδοξες νίκες. Όταν ήταν διασπασμένος υποφέραμε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις». Απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να διδαχτούμε, όπως είπε, «από το παράδειγμα των ηρώων του ’40, να αναπτύξουμε το εθνικό φρόνημα, να στηρίξουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε κάθε επιβουλή- διαφορετική βέβαια από εκείνους τους καιρούς αλλά υπαρκτή και στις μέρες μας».

Μιλώντας για τους νεκρούς του έπους του ’40 επισήμανε ότι «αγωνίστηκαν, πολέμησαν, πέθαναν, θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη σε μια εποχή κατά την οποία το εθνικό φρόνημα, η στιβαρή ηγεσία, η στρατιωτική ετοιμότητα υπερίσχυσαν και κατανίκησαν την υπεροπλία, το αριθμητικό πλεονέκτημα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος».

«Επαγρυπνούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ποτέ κανένας επιβουλέας από αυτούς που θα έρθουν ή από αυτούς που υπάρχουν να μην περάσει ξανά. Δεν θα περάσει, δεν θα περάσει ποτέ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης συνεχάρη όσους έλαβαν μέρος στην παρέλαση, τη χαρακτήρισε εξαιρετική και σχολίασε ότι τονώθηκε ουσιαστικά «το ηθικό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και το φρόνημα ολόκληρου του ελληνικού Έθνους».

«Η παρέλαση είναι το ελάχιστο το οποίο έχουμε να δώσουμε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία με τις ηρωικές τους πράξεις αλλά και τις ηρωικές τους αποφάσεις. Το μεγάλο “ΟΧΙ” του 1940 στέλνει διδάγματα που εμείς ως πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αξιολογούμε και να λαμβάνουμε τις πραγματικές μας αποφάσεις μέσω αυτών των διδαγμάτων και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος», δήώσε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι με την άριστη συνεργασία ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης στέλνεται το σοβαρό μήνυμα της ενότητας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού στο λαό της Ελλάδας για την καθημερινή συμπαράσταση του στη διασφάλιση της κυριαρχίας των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης στην περιοχή.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και υπογράμμισε ότι με την παρέλαση που έγινε εστάλη το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου και διαθέτει γι αυτό τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις της».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός «έγραψε την ιστορία του, μια ιστορία που ήταν αγώνας ελευθερίας κατά του ναζισμού και του φασισμού κατά της καταπάτησης των πανανθρώπινων δικαιωμάτων». «Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες τις εκτελέσεις, τα καμένα χωριά, το ολοκαύτωμα. Γι’ αυτό και καταθέτουμε συνέχεια την πρότασή μας για τις γερμανικές επανορθώσεις» είπε και τόνισε ότι “σήμερα ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό παραμένει επίκαιρος”. Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα πρέπει με μια αυτόνομη δυνατή εξωτερική πολιτική να δυναμώνει το ρόλο της και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

«Μεγαλειώδη» χαρακτήρισε την παρέλαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Μας γέμισε αισιοδοξία, περηφάνια και αυτοπεποίθηση» ανέφερε και σημείωσε: «Σήμερα τιμούμε την ένδοξη ιστορία αλλά και τους αγώνες των προγόνων μας απέναντι στο φασισμό και τον ναζισμό. Χρέος όμως όλων μας τώρα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αισθανόμαστε το ίδιο υπερήφανοι και για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να πάμε την Ελλάδα εκεί που ανήκει στην κορυφή, τη Μακεδονία στην κορυφή».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι «οι εθνικές γιορτές, οι παρελάσεις δεν είναι αναχρονισμός ούτε η απαξία τους είναι πρόοδος» και τόνισε ότι το έπος του 1940, το αναγνώρισε όλος ο κόσμος για δύο λόγους επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι και ενωμένοι. «Σε αυτό το δρόμο, με αυτή την πίστη πρέπει να προχωρήσουμε στους σύγχρονους αγώνες του έθνους μας, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα γίναν τότε, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που μας προσφέρει η δύναμη του έθνους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Α. Τσίπρας: Να αντιπαλέψουμε και σήμερα φασισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία

Μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες σήμερα, αναφέρει στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Θυμόμαστε τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Το αλβανικό έπος. Την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα στον αγώνα κατά του πάνοπλου κατακτητή» σημειώνει.

Τονίζοντας ότι «τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε», ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει στην ανάρτησή του στο twitter:

«Και η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, με όποιο πρόσχημα, όνομα, στολή ή κοστούμι και αν εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Φώφη Γεννηματά: Η Ελλάδα δύναμη σταθερότητας σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη τονίζει στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνικού λαού.

Η δήλωση της κας Γεννηματά:

«Τιμούμε το έπος του 40, την εθνική αντίσταση, τους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό.  Όλους και όλες που αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Η μάχη κατά του φασισμού, συνεχίζεται και είναι καθημερινή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός είπε ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στον φασισμό, ξεριζώνοντας από το Κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή.

Η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο , τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας. Με την ισχύ μας μπορούμε να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια δύναμη πατριωτική και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment