PeristeriNews.gr
Πολιτική

Οι δηλώσεις των πολιτικών για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου


Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις εορτάζεται η φετινή εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όσες εκδηλώσεις τελέστηκαν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, πραγματοποιούνται με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Σήμερα, σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το έπος του ’40 είναι ένα πρότυπο ομοψυχίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως «η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη».

«Η επέτειος που γιορτάζουμε σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας. Το “ΟΧΙ” που βροντοφώναξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός ενάντια στην ιταμή φασιστική πρόκληση είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας μας”, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Μια στιγμή πατριωτικής έξαρσης και εθνικής αυτοπεποίθησης, μια στιγμή υπέρβασης. Ένα μικρό έθνος αψήφησε την υπεροπλία των Δυνάμεων του Άξονα που είχαν ήδη σαρώσει την Ευρώπη, ύψωσε το ανάστημά του και απέκρουσε τη φασιστική εισβολή. Τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας, υπερασπίστηκε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τις ανθρωπιστικές αξίες ενάντια στη βαρβαρότητα του φασισμού και τη βία του ναζισμού, νίκησε τον φόβο, πολέμησε ηρωικά στις πιο αντίξοες συνθήκες και απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου».

Ακολούθως η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία και υπογράμμισε: «Το έπος του ’40 μας συγκινεί και μας εμπνέει. Σήμερα, σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα πρότυπο ομοψυχίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη. Θυμόμαστε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ενός από τους πολλούς που έζησαν “το θαύμα της Αλβανίας”: “Είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός να αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του”».

Την ώρα της κατάθεσης στεφάνου μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έσκισαν τον καθαρό ουρανό πάνω από τη Θεσσαλονίκη αποδίδοντας τιμές, ενώ πέταξαν και στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Σούδα όπου επισκέφτηκε το υποβρύχιο «Κατσώνης», τονίζοντας σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων την ανάγκη επιστράτευσης των ίδιων αρετών «που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε» για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και σήμερα πρέπει να επιστρατεύσουμε «την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέτειο 80 χρόνων από το Έπος του ’40, και είπε ότι «τότε οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν τον φασισμό με τα όπλα. Ογδόντα χρόνια μετά, τον νίκησαν με κύρια δύναμη το κράτος δικαίου και την ισχύ της δημοκρατίας μας, στέλνοντας τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στη φυλακή. Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 80 χρόνια».

«Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό» είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές».

«Ημέρα Εθνικής Εορτής σήμερα, αλλά και απόδοσης Τιμής σε όσους υπερασπίσθηκαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας» τόνισε σε μήνυμά του για τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με έναν πίνακα του Αλέξανδρου Δ. Αλεξανδράκη.

«Η 28η Οκτωβρίου, 80 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, και εθνική ανεξαρτησία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στα social media για την εθνική επέτειο.

«Το παλλαϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων στο φασισμό του Μουσολίνι και στο ναζισμό του Χίτλερ, η συνέχειά του με το έπος της εθνικής αντίστασης, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και τις άλλες πατριωτικές οργανώσεις, μας κάνουν περήφανους για τις ρίζες μας. Και μας παροτρύνουν να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «η ιστορία του τόπου δεν είχε μόνο αυτούς αλλά κι εκείνους που μήδισαν, πρόδωσαν την πατρίδα, εν ονόματι μιας κάλπικης εθνικοφροσύνης, έγιναν με το αζημίωτο συνεργάτες του κατακτητή, και οπλίστηκαν απ’ αυτόν για να πολεμήσουν όσους αντιστέκονταν».

«Να μη τα ξεχνάμε, όχι για να αναμοχλεύουμε το διχασμό. Το αντίθετο: Για να σφυρηλατήσουμε μια στέρεη λαϊκή και πατριωτική ενότητα. Γιατί σήμερα, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέους κινδύνους, και η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται υπό το κράτος νέων απειλών, το ΟΧΙ του ’40 αποτελεί κίνητρο μιας νέας πατριωτικής ενότητας, για να προασπίσουμε αυτά για τα οποία οι πατεράδες και οι παππούδες μας έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ειρήνη» καταλήγει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά» τονίζει η Φώφη Γεννηματά στο δικό της μήνυμα. «Ο αγώνας του λαού μας για την ελευθερία είναι ταυτισμένος με τα μεγάλα ΟΧΙ στην υποδούλωση, τον φασισμό, την καταπίεση, τον αυταρχισμό», επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι «η ελληνική ψυχή, που σφράγισε το αλβανικό έπος και την Αντίσταση, μας καλεί σήμερα να υψώσουμε ξανά το ανάστημά μας, απέναντι στις νέες απειλές. Με αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Με καθημερινή μάχη για να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί».

«Με περηφάνια και αυτοπεποίθηση, οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούμε να γράψουμε ξανά τις δικές μας, χρυσές σελίδες πατριωτισμού απέναντι σε αυτούς που δεν σέβονται το δίκαιο, την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη ζωή, να υπερασπιστούμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό» προσθέτει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και καταλήγει: «Τιμούμε του ήρωες του 40′ και της Εθνικής Αντίστασης. Στέλνουμε μήνυμα στήριξης στους άντρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε εγρήγορση αλλά και τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά».

«80 χρόνια μετά, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου, της πάλης του ελληνικού λαού, μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες. Να φωτίσουν την ανάγκη για λαϊκή ενότητα, απέναντι σε μια ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία», που επικαλούνται συνήθως οι εκμεταλλευτές του λαού» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη των Αθηνών ξεκίνησαν με τους καθιερωμένους κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό, ενώ πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνια της χώρας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Στο Σύνταγμα, που είχε σημαιοστολιστεί μαζί με την Βουλή, έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων και εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων απαγόρευσης, δεν προσήλθε η Πολιτική και η Πολιτειακή ηγεσία, καθώς παρέστησαν άλλες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για την πατρίδα μας και τον ελληνισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους μας.

Το μήνυμα του Έπους του ‘40 είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Από τη μία οι τουρκικές προκλήσεις και η καταδίκη των φασιστών, μας υπενθυμίζουν το ουσιαστικό νόημα του «όχι» που πρέπει να έχουμε σημαία μας για την προστασία της πατρίδα μας και της ελευθερίας και από την άλλη η πανδημία του covid 19 η οποία μας αναγκάζει να εορτάζουμε με περιορισμούς και με λιτό τρόπο τη μνήμη των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για τη πατρίδα. Για το λόγο αυτό είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιβεβλημένο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του 1940 και να διδάξουμε στη νέα γενιά ότι είναι ανάγκη να υψώνουμε καθημερινά το εθνικό μας ανάστημα, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στο φασισμό, στον ολοκληρωτισμό και σε οτιδήποτε περιορίζει και θέτει σε κίνδυνο την προσωπική μας ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Από το παράδειγμα των ηρώων μας αντλούμε υπερηφάνεια. Χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία και για να την κερδίσουμε απαιτείται κόπος και αυτοθυσία.

Το δικό τους λαμπρό παράδειγμα χρειάζεται να ακολουθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνική μας ενότητα, μακριά από ιδεοληψίες που μπορεί να μας εγκλωβίσουν μέσα σε κομματικά και ιδεολογικά στεγανά. Η εθνική μας αναγέννηση, η ενότητα και η προσήλωση στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας μπορεί να ενισχυθεί αν ακολουθήσουμε τα βήματα τους. Η εθνική ομοψυχία απαιτεί καθημερινές μάχες. Ο εχθρός της πατρίδας μεταλλάσσεται συνεχώς και η γνώση της ιστορίας μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βγούμε νικητές. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο! Ζήτω το Έθνος», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Επίσης τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μανώλης Χριστοδουλάκης καθώς και αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων. Εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας ο Έξαρχος Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου Ραφαήλ Γρίβας.

«Πρέπει να βλέπουμε πού βρισκόμαστε, τι μας λείπει και τι θέλουμε. Είναι μια γιορτή η σημερινή κάτω από δυσμενείς, δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι υποχρέωσή μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κάνουμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την επίσημη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «σήμερα ήταν κάτι το ελάχιστο, αλλά το χρειαζόμαστε όλοι, γιατί η μέρα αυτή είναι μεγάλος σταθμός για την Ελλάδα» και ευχήθηκε «οι μέρες αυτές να περάσουν γρήγορα, ώστε να έχουμε πανηγύρεις και γιορτές φανταχτερές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment