PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΟΗΕ: Οι χώρες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους


Έκκληση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα απηύθυναν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας να μην γίνεται χρήση «υπερβολικής» βίας εναντίον των χιλιάδων μεταναστών που συρρέουν προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπαλούτς εξήγησε ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο». Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment