PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ογδόντα οκτώ προαπαιτούμενα καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση


Ογδόντα οκτώ προαπαιτούμενα καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, έτσι ώστε τον Αύγουστο να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα.

Στον “λογαριασμό” των εταίρων για να μας δώσουν τα χρήματα είναι η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η επίσπευση για το αφορολόγητο, πιθανή αύξηση του ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και η πλήρη εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

Αρχικά η Αθήνα πρέπει να τα εφαρμόσει αμέσως 15 προαπαιτούμενα-ουρές της γ’ αξιολόγησης, προκειμένου να λάβει το Φεβρουάριο την υποδόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατόπιν, τον Απρίλιο, οι Θεσμοί θα επανεξετάσουν δύο μείζονα ζητήματα: την λειτουργία και εφαρμογή των e-πλειστηριασμών, καθώς και τον ρυθμό εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων ύψους 1 δισ.ευρώ. Αν κρίνουν τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, τότε θα εγκρίνουν την τελευταία υποδόση, ύψους 1 δις.ευρώ.

130.000 πλειστηριασμοί έως το 2021

Σ’ ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση και σύμφωνα με την Εκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών (Compiance Report), που διέρρευσε στον Τύπο, οι πλειστηριασμοί αποτελούν σημείο αναφοράς.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή από το 2019 ως το 2021.

Επίσης συμφωνήθηκε να λάβει χώρα συζήτηση τον Μάιο, μεταξύ Θεσμών και Αθήνας, για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020.

Το «μέτρο» θα εφαρμοστεί το 2019, εφόσον ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμήσουν ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά

Επιπρόσθετα προβλέπεται πλήρης κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες προβλέπονται έσοδα 1 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι.

Επίσης προβλέπεται αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Εξάλλου μέχρι τα μέσα Μαρτίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

Επιπλέον προβλέπονται:

– Η θεσμοθέτηση της εξάλειψης του ΕΚΑΣ από τον Ιούνιο του 2019
– Η λήψη νέων μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
– Η ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στην αστυνομία, τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ, το ΣΕΠΕ, το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.
– Η υλοποίηση σειράς προαπαιτούμενων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ΔΕΣΦΑ, την Εγνατία και το Ελληνικό, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ΟΛΘ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment