PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ξεκίνησε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην «Αποκλεισμένη πόλη»


Τον αστικό ιστό της Αθήνας από το ΦΙΞ και τη Λεωφόρο Συγγρού έως την πλατεία Καραϊσκάκη και τη Λεωφόρο Αχιλλέως έχει αποκλείσει η ΕΛ.ΑΣ., από τα ξημερώματα της Κυριακής (06.00) έως και τη λήξη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί ξεκίνησε η Δοξολογία στον Ι.Ν. Διον. Αρεοπαγίτου, όπου παρέστησαν μέλη της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Πρώτος αναχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ακολούθησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στη συνέχεια πρόκειται να μεταβούν στην πλατεία Συντάγματος, για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Στον ναό προσήλθε αρχικά ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και στη συνέχεια έφτασαν ο κ. Γ. Σγουρός και η κα. Ε. Βόζενμπεργκ. Ανώτατοι αξιωματικοί και διπλωμάτες από το Βέλγιο, τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο ναό. Λίγο πριν από τις 09.30 έφθασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Πριν από λίγο μετέβησαν στον ναό οι διπλωματικοί ακόλουθοι της Κύπρου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας, της Τυνησίας, του Καναδά, της Ελβετίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Αργεντινής και της Βουλγαρίας.

Ο πρέσβης της Τουρκίας καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται επίσης στον Ιερό Ναό.

Στις 09.35 έφθασε στον Ιερό Ναό και ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα προσήλθε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Στις 09.43 προσήλθε και ο κ. Γεωργίου από το ΛΑ.ΟΣ., στις 09.46 ο κ. Δ. Ρέππας και λίγη ώρα αργότερα ο κ. Α. Κακλαμάνης. Την ίδια ώρα προσήλθε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Αθηναίων συνόδευσαν τον πρωθυπουργό μέχρι την είσοδο του ναού.

Στις 09.50 έφτασαν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο κ. Τραγάκης, ο κ. Σιούφας και η κα Λ. Κατσέλη.

Στην είσοδο του ναού τον πρόεδρο της Δημοκρατίας περίμενε ο κ. Παπαδήμος, μαζί με τον κ. Πετσάλνικο και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Στις 09.58 προσήλθε στον Ιερό Ναό του Διον. Αεροπαγίτου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στην παρέλαση που θα γίνει στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα, θα παραστεί σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ενότητα και ο εορταστικός χαρακτήρας της εθνικής επετείου και ασφαλώς να αποφευχθούν έκτροπα, όπως αυτά που συνέβησαν στην επέτειο της 28ης Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στις εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

Τον αστικό ιστό της Αθήνας από το ΦΙΞ και τη Λεωφόρο Συγγρού έως την πλατεία Καραϊσκάκη και τη Λεωφόρο Αχιλλέως έχει αποκλείσει η ΕΛ.ΑΣ., από τα ξημερώματα της Κυριακής (06.00) έως και τη λήξη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Ήδη ισχύει η απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας, που αναγράφονται στον μακρύ κατάλογο που εξέδωσε η αστυνομία.

Εντός αυτής της «Απαγορευμένης πόλης» που βρίσκεται μέσα στα όρια που σημειώνονται με έντονο χρώμα θα έχουν αναπτυχθεί 4.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλοι 3.000 θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στα πέριξ και εντός της αποκλεισμένης ζώνης. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα πρέπει να μη σταθμεύσουν τα οχήματά τους στους δρόμους που εντάσσονται στους σχεδιασμούς της αστυνομίας.

Τα κιγκλιδώματα που αντίκρισαν οι Αθηναίοι το πρωί του Σαββάτου γύρω από την πλατεία Συντάγματος και κατά μήκος της Λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πανεπιστημίου θα βρίσκονται στην ίδια θέση και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. Όλα τα μέτρα ξεκίνησαν να ισχύουν τρεις ώρες πριν από την έναρξη της Δοξολογίας στον Ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι και θα διαρκέσουν έως και μετά τη λήξη της παρέλασης.

Η διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης έχει μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να διατηρηθούν τα προσχήματα, δηλαδή λίγο περισσότερο από τα τριάντα λεπτά.

Στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη θα έχουν τοποθετηθεί, όπως και το Σάββατο κατά τη μαθητική παρέλαση, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτικά, οι οποίοι θα ελέγχουν το σημείο, ενώ ειδικοί αστυνομικοί θα παρακολουθούν κάθε κίνηση από τις ταράτσες των κτηρίων πέριξ της πλατείας Συντάγματος και από την ταράτσα της Βουλής. Με έντονο χρώμα σημειώνεται η ζώνη η οποία θα είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Προληπτικοί έλεγχοι και «επίλεκτοι» πολίτες

Όπως παρατηρήθηκε και το Σάββατο 24 Μαρτίου κατά τη μαθητική παρέλαση, διάφορες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχουν κάθε περίπτωση ατόμου που θα προκαλεί έστω και την υποψία ότι μεταφέρει κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας. Ο έλεγχος αυτός θα είναι σχολαστικότερος για εκείνους τους πολίτες που θα πλησιάσουν την πλατεία Συντάγματος. Άλλωστε, τα άτομα που θα εισέλθουν στην πλατεία ή στον χώρο κοντά στον Άγνωστο Στρατιώτη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια ή διαπίστευση.

Οι δημοσιογράφοι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτορεπόρτερ θα περιοριστούν σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί απέναντι από τις εξέδρες των επισήμων, αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα μετακίνησης. Το Σάββατο 24 Μαρτίου εντοπίστηκε ομάδα πολιτών που είχε συγκεντρωθεί στη γωνία Αμαλίας και Βασιλέως Γεωργίου. Κατά την αστυνομία, επρόκειτο για επίλεκτους πολίτες, αγνώστου ταυτότητος.

Οι δρόμοι και οι πλατείες που βρίσκονται εντός της ζώνης ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι εξής (αναγράφονται και οι ώρες έναρξης των απαγορεύσεων):

Από τις 06.00 έως το πέρας της Δοξολογίας στον Ι.Ν. Διον. Αρεοπαγίτου:

– Σκουφά, στο τμήμα της από την οδό Σίνα έως την πλ. Φιλικής Εταιρείας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

– Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της

– Δημοκρίτου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Σόλωνος

– Σόλωνος, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την οδό Σίνα και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

– Ομήρου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Ακαδημίας

– Σέκερη, σε όλο το μήκος της

– Κουμπάρη, σε όλο το μήκος της

Από τις 06.30 έως το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης:

– Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της

– Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως Λ. Βασ. Κωνσταντίνου

– Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της

– Β. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της

– Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της

– Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της

– Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της.

– Όθωνος, σε όλο το μήκος της

– πλατεία Ομονοίας

– Πειραιώς, στο τμήμα της από την πλ. Ομονοίας έως την Ιερά Οδό

– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της

– Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της

– πλατεία Καραϊσκάκη

– Καρόλου, σε όλο το μήκος της

– Μάρνη, στο τμήμα της από την πλ. Βάθη έως την οδό Καρόλου

– Πατησίων, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου έως τη Λ. Αλεξάνδρας

– Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της από την πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Ι. Μεταξά

– Αχιλλέως, στο τμήμα της από την πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Θερμοπυλών

– πλατεία Συντάγματος

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Δ. Αρεοπαγίτου

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της

Κλειστοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ

Αστυνομοκρατούμενο είναι το κέντρο της Αθήνας. Από τις 06:00 το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό σε Ακρόπολη, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment