PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ν. Υόρκη: Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου της Ελληνικής Ομογένειας


Στα «γαλανόλευκα» ντύθηκε χθες η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν για την καθιερωμένη παρέλαση των Ελληνοαμερικανών της Νέας Υόρκης, που τίμησαν την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Επρόκειτο για μία από τις μαζικότερες της τελευταίας δεκαετίας, με χιλιάδες άτομα να παρελαύνουν, πολλοί φορώντας εθνικές ενδυμασίες ενώ χιλιάδες ήταν κι αυτοί που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια, κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες.

Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυξ», οι ομογενείς έφτασαν με κάθε τρόπο στο Μανχάταν. Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κέρδισε το θερμότερο χειροκρότημα, ενώ παρέλασαν περισσότερα από 100 οργανισμοί, με 45 άρματα και 11 φιλαρμονικές, μεταξύ αυτών και η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» της Κέρκυρας που ταξίδεψε από το νησί για τις επετειακές εκδηλώσεις.

Τελετάρχης της εθνικής παρέλασης ήταν ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Μάρκους. Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα συνθήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κυριάρχησαν. Επίσης πολλά ήταν τα συνθήματα για λευτεριά στην Κύπρο, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Στην 5η Λεωφόρο παρέλασαν ακόμη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο, ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σάμερ, ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτιος Φωτίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου κ.ά.

Μια ώρα πριν από την παρέλαση, πραγματοποιήθηκε και το καθιερωμένο πρωινό στο ομογενειακής ιδιοκτησίας εστιατόριο «Αύρα», στο Μανχάταν.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες, αλλά και παραδοσιακούς χορούς, παρουσία αντιπροσώπων των διοργανωτών, επισήμων αλλά και προσκεκλημένων από την Ελλάδα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εξέφρασε την συγκίνηση του και επισήμανε ότι νοιώθει «περηφάνια για το επίσημο κάλεσμα της ομογένειας να εκπροσωπήσει, για ακόμη μια φορά, την αυτοδιοίκηση της Ελλάδας».

Αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρο Γαλάτουλα για την άψογη διοργάνωση, κάλεσε όλους τους ομογενείς να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια της χώρας μας για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Η Χώρα μας έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι ο Ελληνισμός συνεχίζει να υπάρχει και να προσφέρει σε διεθνές επίπεδο. Ο Ελληνισμός αποτελεί ένα φάρο ελπίδας για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου η μητέρα πατρίδα να βαδίσει στο δρόμο που της αξίζει», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Στην πρώτη γραμμή κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που το πρωί της Κυριακής προεξήρχε της δοξολογίας, παρουσία των διπλωματικών αρχών, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κι άλλων επισήμων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που διοργανώνει κάθε χρόνο την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, ενώ καλωσόρισε επίσημα στη Νέα Υόρκη τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς και επέδωσε από έναν Σταυρό σε καθένα από τα μέλη της αποστολής. Επίσης μετέφερε μήνυμα αγάπης και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment