PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν.Τόσκας: Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια


«Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών. Δεν ξέρω την στόχευση. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν και καταθέσεις μαρτύρων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι και για μια ακόμη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη Νέα Μάκρη, υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, αφού εντοπίστηκαν δύο εστίες σε απόσταση 300 μέτρων.

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι για λόγους συνειδησιακούς υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, την επομένη της τραγωδίας, αλλά εκείνος δεν την έκανε δεκτή και του είπε «την ώρα της πάλης συνεχίζουμε». «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς διήρκεσε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκδήλωσης των μεγάλων πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Όσον αφορά τις πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από τα πύρινα μέτωπα, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητούνται, αφού όλες καταγράφονται, ενώ πρόσθεσε πως φέτος ήταν βελτιωμένη η κατάσταση, λόγω των πυροσβεστικών μέσων.

Εξήρε την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν αποφασιστικά ώστε να περιοριστούν οι απώλειες, ενώ σχετικά με την λίστα των αγνοούμενων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε:«Υπάρχουν αναζητήσεις και όχι αγνοούμενα άτομα. Διαγράψαμε σαράντα ονόματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους ή ακόμη και στο Λονδίνο, όπως έγινε με ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών. Έχουμε διαρκή επαφή με τις ξένες πρεσβείες. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική κάνουν εξαιρετική δουλειά, Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να βρεθεί κάποιος. Συνεχίζουμε σε καθημερινή βάση».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, όταν ρωτήθηκε εάν θα έκανε τις ίδιες ενέργειες, εάν θα γύριζε τον χρόνο πίσω, υπογράμμισε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, εάν γύριζε ο χρόνος πίσω, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Ο κ. Τερζούδης δήλωσε υπερήφανος για την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ για τον αριθμό των πυροσβεστικών οχημάτων που υπήρχαν, το κρίσιμο διάστημα, στη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά και για το αν υπήρξε οδηγία για εκκένωση της περιοχής, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Βρίσκονταν εκεί σαράντα πυροσβεστικά οχήματα. Το να είμαι ικανοποιημένος με τόσα θύματα δεν ταιριάζει. Είμαι δυστυχισμένος. Είχαμε τριάντα και σαράντα μέτρα φλόγες. Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Ερευνούμε το πότε έγινε αυτή η εισήγηση. Όλη η διάρκεια του φαινομένου διήρκεσε μιάμιση ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκένωση εγκαίρως. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε περιοχές με τόσο πληθυσμό».

Παράλληλα, σχετικά με το θερμικό φορτίο που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο Μάτι, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Δημοσθένης Αναγνωστάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έλιωσαν μέχρι και ζάντες αυτοκινήτων, ενδεικτικό γεγονός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αφού τόνισε ότι είναι υπερήφανος για την προσπάθεια των αστυνομικών, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΕΛΑΣ και ειδικά της Τροχαίας, τις κρίσιμες στιγμές, στη λεωφόρο Μαραθώνος: «Στις 6:12 δόθηκε εντολή να κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος, μόνο στα στόμια εισόδου, ενώ τα στόμια εξόδου ήταν συνεχώς ανοιχτά. Και αυτό έγινε για να διευκολυνθούν όσοι ήταν στον δρόμο, αλλά και τα πυροσβεστικά, τα περιπολικά και τα υπόλοιπα οχήματα. Στις 6:25 είχαμε τα πρώτο πέρασμα της φωτιάς στο Μάτι. Καταφέραμε να αδειάσουμε τον δρόμο μέσα δέκα λεπτά. Εάν η Τροχαία δεν έκανε αυτήν την ενέργεια, σήμερα θα είχαμε μια λεωφόρο Μαραθώνος με καμένα πεντακόσια με χίλια αυτοκίνητα. Έφυγαν, αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα από την περιοχή. Στη θάλασσα διασώθηκαν 1.500 άτομα. Οι υπόλοιποι πώς έφυγαν; Από τους δρόμους. Όσοι επέλεξαν έγκαιρα να κινηθούν προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, έφυγαν χωρίς πρόβλημα».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment