PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Μηταράκης: Μείωση των δομών από 93 σε 38 το 2020


Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου είναι το κλειδί επισήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου είναι το κλειδί για να μην δημιουργούμε νέες δομές, να μην αυξάνονται οι διαμένοντες και τελικά να σας πω κάτι πολύ σημαντικό, συμβάλει και στο να μπει ένα φρένο στις ροές. Να ξέρουν ότι η χώρα μας πλέον δεν είναι ανοιχτή στη μετανάστευση για αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και αυτή είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης» τόνισε ο Υπουργός.

«Έχουμε στόχο να πάμε από 93 δομές στην Ελλάδα φέτος στις 38 και να καταργήσουμε 55 δομές, όπως το Κρανίδι, που σήμερα φιλοξενούνε 5.800 αιτούντες άσυλο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι πριν τη λήξη του έτους αυτές οι 5.800 αιτήσεις μαζί με τις γενικότερες αιτήσεις που έχουμε να εξεταστούν ταχύτατα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πλέον με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε το Φεβρουάριο δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές. Άρα είναι υποχρεωμένοι από εκεί και πέρα να φροντίσουν τα του εαυτού τους, όπως κάνει ο κάθε πολίτης. Και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στόχος της Κυβέρνησης είναι να πολλαπλασιάσουμε φέτος τις απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία αυτών που έχουν μπει και τελικά η αίτησή τους κρίνεται αβάσιμη».

Όπως ανέφερε, στόχος του Υπουργείου είναι η εξέταση 100.000 αιτημάτων ασύλου. «Αυτοί που διαμένουν στα ξενοδοχεία, όπως και αυτοί που διαμένουν γενικότερα στις 93 δομές της χώρα έχουμε στόχο φέτος να εξετάσουμε 100.000 ζητήματα ασύλου, πολύ περισσότερα από ό,τι ευελπιστούμε ότι θα είναι οι αφίξεις του 2020 με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να μειώνουμε αυτό το στοπ που βρήκαμε στην Υπηρεσία Ασύλου. Όποιος λαμβάνει θετική απόφαση ασύλου θα βγαίνει από τις δομές, όποιος λαμβάνει αρνητική απόφαση ασύλου η Ελλάδα θα κινεί τις διαδικασίες απέλασης και ήδη είχαμε καταφέρει τους πρώτους δύο μήνες του 2020 από πολύ χαμηλή βάση, το δέχομαι αυτό, να τριπλασιάσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία» επεξήγησε.

Σε απάντηση του μετά από σχετικό ερώτημα, ο Υπουργός κ. Νότης Μηταράκης διευκρίνισε ότι στις δομές των νησιών  και την ενδοχώρα «υπάρχουν ζώνες περιορισμού. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχουν περιπτώσεις, όπως εχθές στη Μαλακάσα που 5 άτομα παραβίασαν τους όρους της καραντίνας τελικά συνελήφθησαν».

Όπως ορίζει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ασύλου, όσοι αιτούντες άσυλο έχουν παραβατική συμπεριφορά, το αίτημα τους εξετάζεται κατά προτεραιότητα. «Έχω δώσει ήδη εντολή από το πρωί και στην Υπηρεσία Σύρου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, πέραν των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν, να προτεραιοποιηθούν αυτές οι υποθέσεις ασύλου. Είναι ξεκάθαρο από τις διεθνείς συνθήκες ότι οι αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους αυτής της χώρας. Άρα και αυτοί και αυτοί που πρόσφατα δημιουργήσανε τις φωτιές στο κέντρο της Βιάλ, και οι 9 έχουν προφυλακιστεί, ή και βαρύτερες περιπτώσεις οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αρχίζουμε και εμείς ως Υπουργείο Μετανάστευσης να τις αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά στα πλαίσια της διαδικασίας ασύλου και σε περιπτώσεις που έχει δοθεί άσυλο, έχουμε εντολή να εξεταστεί η ανάκληση αυτών των ασύλων για λόγους ποινικής συμπεριφοράς» είπε ο Υπουργός.

Μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα ιού COVID-19 δεν έχει καταγραφεί σε αιτούντες που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε δομές φιλοξενίας στα νησιά, ενώ σε 3 δομές στην ενδοχώρα ( Κρανίδι, Μαλακάσα και Ριστώνα) υπάρχουν 200 ήπια κρούσματα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment