PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: «H οικονομική αδυναμία δεν μειώνει τη στρατηγική μας σημασία»


Την πλήρη υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά από διευρυμένη σύσκεψη που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασής της είναι σε δυσμενή θέση για να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η οικονομική αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική». «Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας, που είναι τα οικονομικά, και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας την για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και σε ερώτηση κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να επηρεάσει την Άγκυρα να αλλάξει την αρνητική στάση της, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε: «Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που, πράγματι, πρέπει να συζητηθεί. Πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αισθάνεται πως η Τουρκία λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσε για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις επαφές του στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έχει γίνει ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη» τόνισε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment