PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει από την Κύπρο


«Θέλουμε να επιτύχουμε την οριστική λύση του Κυπριακού» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό, «ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει» από την Κύπρο.

«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιό πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα να καταλάβει η Τουρκία «ότι είναι επίσης προς το συμφέρον της να επιλυθεί το Κυπριακό», διότι, όπως λέει, «μέχρι στιγμής, η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή».

«Η Κύπρος πρέπει να αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Επομένως, ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να φύγει. Η Τουρκία δεν θα επιτρέπεται να έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης. Και το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων θα πρέπει να καταργηθεί», συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι «θα έχουν πλήρη πολιτική ισότητα». Όπως εξηγεί, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας και το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα.

Επαναλαμβάνει ακόμη πως «δεν θέλουμε εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θέλουμε, επίσης, να είμαστε εγγυήτρια δύναμη». «Το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό έκανα μια πρόταση: σύναψη μιας συνθήκης Ειρήνης, Συνεργασίας και Ασφάλειας. Οι τρεις χώρες, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού απειλές όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα», αναφέρει, σημειώνοντας πως «αν επιτρέψουμε το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων, θα έχουμε διαπράξει ανοησία».

«Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ρωσία να έρθει και να πει: “Θέλω να έχω δικαίωμα επέμβασης στα κράτη της Βαλτικής για να προστατέψω το ρωσόφωνο πληθυσμό”. Τότε θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας» προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος πρέπει να είναι κυρίαρχη, «διαφορετικά, η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω του καθεστώτος των εγγυήσεων, να έχει επίσης λόγο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

Leave a Comment