PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Οι εγγυήσεις πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού


Διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μία ημέρα πριν από τηνεπίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, και η Άγκυρα γνωρίζει πλέον πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και προσθέτει ότι η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων στο τι μπορεί να το ακολουθήσει.

Όπως αναφέρει, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία είναι θετικές και η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτους».

Ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες (με Ισραήλ και Αίγυπτο) λέει πως τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment