PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Λύση στο θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού, την κατοχή


Μήνυμα στην Τουρκία να αποφασίσει τι επιθυμεί, την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων ή τη διασφάλιση των δικών της γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και υπογραμμίζει ότι η διατήρηση όποιας μορφής αναχρονιστικών εγγυήσεων αποτελεί ομολογία αποτυχίας για λύση στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής» τονίζει ότι η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού, την κατοχή.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στο κορμί της Μεγαλονήσου δεν αποτελεί λύση, καθώς αναπαράγει το πρόβλημα που καλείται να λύσει, έστω και με νέα ενδυμασία», εφόσον «σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου». «Δεν αναλύω τους κινδύνους μελλοντικής αποσταθεροποίησης της Κύπρου που μπορούν να προέλθουν από μια τέτοια βάση», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την άποψη ότι «αν η Τουρκία συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα, απ’ ότι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας», προσθέτοντας ότι «επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις, προκειμένου να ακολουθήσει η ‘Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού».

«Η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού στα μέτρα της. Αυτά τα «μέτρα», πρέπει να τα επηρεάσουμε, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ελληνοτουρικές σχέσεις

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι «πολιτική μας είναι να μη βρει διόδους η εσωτερική κρίση της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική», τονίζοντας όμως, ότι την Τουρκία «δεν ωφελεί καθόλου η διατύπωση αναθεωρητικών διεκδικήσεων σε βάρος του ελλαδικού χώρου και πολύ λιγότερο η άρνηση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά «η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό έχει να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις και των δύο πλευρών. «Η Ελλάδα», όπως λέει, «και πολλές άλλες χώρες πρέπει να εργαστούν επίπονα, προκειμένου να συνταχθούν όλοι στην υλοποίηση της συμφωνίας. Από την άλλη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη χρησιμοποίηση της συμφωνίας ως όπλο εκτόξευσης εκατέρωθεν απειλών και πηγής δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα η Τουρκία υλοποιεί τη συμφωνία».

«Αν μας ενδιαφέρει η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να φροντίσουμε να καταστεί ικανή να γίνει και, ταυτόχρονα, να είμαστε αυστηροί και δίκαιοι στην υλοποίηση των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους στη βάση αρχών και με σεβασμό» σημειώνει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment