PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ν. Ζούτσος: Κυβέρνηση – ΟΤΑ, ματωμένα πλεονάσματα


Η τοποθέτηση που έκανε για τον προϋπολογισμό ο Νίκος Ζούτσος, Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου:

Η αγιοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αποτελεί μόνιμη επωδό των συστημικών και υποταγμένων νεομνημονιακών δημοτικών αρχών που σπεύδουν να φανούν βασιλικότεροι του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων, της τωρινής μη εξαιρουμένης.

Ο κομπασμός ότι τα “πλεονάσματα” είναι απότοκος του νοικοκυρέματος και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος αποτελεί το φύλλο συκής εκείνων που τα “πλεονάσματα” τα εδράζουν στη φορολογία των δημοτών καθώς τα δημοτικά τέλη και οι πάσης φύσεως εισπράξεις ακολουθούν την επίνευση των ιθυνόντων. Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέδειξε ότι θα πρέπει οι ΚΑΠ να υποχωρήσουν και αντίστροφα να αυξηθούν οι εισπράξεις των ΟΤΑ, διαμορφώνοντας ένα αντιλαϊκό και εκτρωματικό χάρτη: 30% των προϋπολογισμών από τους ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση) και 70% από ίδια έσοδα.

Εύκολα λοιπόν ο νουνεχής πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να εξαπατώνται οι δημότες που θα αναγκαστούν να καταθέτουν τον οβολό τους για τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχουν οι ΟΤΑ χωρίς τίμημα. Οι ποικίλες δραστηριότητες, αθλητικές και άλλες, έχουν “αλμυρό” αντίτιμο και ακολουθούν εκείνες που ακόμα δεν έχουν τεθεί στο στόχαστρο όπως τα τροφεία των παιδικών σταθμών για όλους τους δημότες. Είναι προκλητικό να τίθεται όριο 6.000 € για απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και λοιπά τέλη για μονογονεϊκές οικογένειες και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Έτσι γίνεται φανερό ότι το όποιο πλεόνασμα προσομοιάζει με εκείνο της κεντρικής κυβέρνησης που επαίρεται για την ορθή υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Αξίζει λοιπόν να δούμε μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα έρχονται οι ΟΤΑ να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, τους δημότες τους:

  • Τα πρωτογενή πλεονάσματα αυξάνονται κατά 2,74 εκ. Ευρώ
  • Οι άμεσοι φόροι αυξάνονται για το 2018 κατά 400 εκ. Ευρώ και οι αντίστοιχοι έμμεσοι κατά 600 εκ.
  • Οι περικοπές του κοινωνικού κράτους είναι ιλιγγιώδεις καθώς περικόπτονται δαπάνες για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία κατά 1,6 δις. Οι γέροντες απόμαχοι της εργασίας θα δουν να περικόπτονται από το ΕΚΑΣ 240 εκ. οδηγώντας στην απόλυτη εξαθλίωση τα “περήφανα γηρατειά”, ενώ καταργείται για όλους το 2019. Μπορεί οι σκιαμαχίες Κυβερνόντων και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι στο επίκεντρο, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι περικοπές στα Δημόσια Νοσοκομεία φτάνουν τα 363 εκ. Η υγεία του λαού στο κρεβάτι του μνημονιακού προκρούστη και όσων υλοποιούν ανάλογες δεσμεύσεις.
  • Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι κατά 214 εκ. μικρότερη και η αντίστοιχη μείωση στον ΟΓΑ είναι 60 εκ. Όταν τα μεγάλα αστικά κέντρα πνίγονται στην αιθαλομίχλη και τα καλοριφέρ δεν ανάβουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα θέρμανσης μειώνεται από 105 σε 58 εκ., ήτοι 47 εκ. λιγότερο. Τέλος οι μειώσεις στον ΕΦΚΑ και λοιπούς οργανισμούς είναι της τάξης των 100 εκ., φοροκαταιγίδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, καθώς οι “θεσμοί ” προκειμένου να υπογραφεί η 3η αξιολόγηση εντάσσουν την αναπροσαρμογή σε λίστα 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2017.
  • Περικόπτονται τα πολυτεκνικά επιδόματα και καταργούνται ως εκπτώσεις, αποδείξεις γιατρών, φαρμάκων, νοσηλίων.

Η Δημοτική αρχή με τα μυωπικά της γυαλιά προσπαθεί να εμφανιστεί υπέρμαχος του “ωραίου και του φωτός” θεωρώντας συλλήβδην την αντιπολίτευση «εραστές του σκότους». Η εσωτερική κατανάλωση και ο παραταξιακός πατριωτισμός στο ζενίθ, μόνο που δεν μπορούν οι μεγαλοστομίες να κρύψουν την αλήθεια:

  • Το Περιστέρι το φθινόπωρο του 2014 κινδύνευσε να γίνει μικρή Βενετία: σπίτια πλημμύρισαν, μαγαζιά και βιοτεχνίες καταστράφηκαν, οι πολίτες βίωσαν τον τρόμο. Στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται μόνο 150.000 € για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, ποσό που ωχριά μπροστά στην εκδικητική διάθεση της φύσης. ΑΠΟΥΣΙΑ λοιπόν ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ με την επίκληση της “ελληνικής γραφειοκρατίας” σαν άλλοθι για την έλλειψη προγραμματισμού…
  • Στο Περιστέρι πλεονάζει η διάθεση να γίνουν αναπλάσεις και λοιπές εργασίες μόνο εφόσον συμβαδίζουν με οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι κονδύλια από ΕΣΠΑ ή από το Δημόσιο, ή την Περιφέρεια Αττικής καναλιζάρονται με εύσχημο τρόπο προκαλώντας το κοινό αίσθημα…
  • Ο πολιτισμός εξαντλείται σε εκδηλώσεις αξιόλογες στο Νέο Δημαρχείο και τον κινηματογράφο ΕΦΗ – “ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ”. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην περιφέρεια του Περιστερίου, στις γειτονιές οι οποίες βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης χωρίς να γεύονται με ένα ικανό τρόπο στοιχεία πολιτισμού, παρά την διαφορετική αφήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου.

Ένα μείγμα διαφορετικής πολιτικής σε κεντρικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι απαιτητό. Κοντά στον πολίτη και το δημότη ανακουφίζοντας την οικονομική δυσπραγία, αναπτερώνοντας την ελπίδα και με τη δυνατή φωνή των “ουραγών της κοινωνίας”, που πέρα από τα δεσμά που τους επέβαλλαν, δεν έχουν χάσει την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητα τους. Σύντομα θα σταθούν πρωτοπόροι στον αγώνα να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας, να ελευθερωθούμε σαν χώρα από ΕΕ, ΔΝΤ και λοιπούς και να ορθώσουμε το ανάστημα στους πολεμοκάπηλους αλλά και στις ενδοτικές και συμβιβασμένες ηγεσίες που προσβάλλουν τους αγώνες που δόθηκαν για “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ”

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Leave a Comment