PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Δένδιας: Πατριωτικό καθήκον οι μεταρρυθμίσεις


Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα. Ειδική φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση των νέων επιχειρήσεων ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Εθνικό και πατριωτικό καθήκον χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα. Ειδική φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση των νέων επιχειρήσεων ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ασκώντας σκληρή κριτική στο λαϊκισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικα. Αποτελούν το εθνικό και πατριωτικό καθήκον, αναγκαίο όρο της ανάπτυξης και της εθνικής επιβίωσης».

Κορυφώνοντας την κριτική του πρόσθεσε ότι «η άρνηση του λαϊκισμού, ο οποίος έχοντας ένδυση την λεοντή της φιλευσπλαχνίας και του δήθεν ενδιαφέροντος για τον μαστιζόμενο από την κρίση συνάνθρωπο, στρέφεται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, αποτελεί σήμερα τη μέγιστη κοινωνική προσφορά».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ένα από τα παρεπόμενα της στρεβλής μας ανάπτυξης είναι ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, παραδόξως, γίνεται αντιληπτή από ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με αρνητικό πρόσημο.

«Την στιγμή που η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η ανάληψη κινδύνου και πρωτοβουλίας, θεοποιείται σ’ όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή, ενδοστρεφής και με αγκυλώσεις οικονομία, αρνείται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να αποδεχθεί το αξιολογικό πρότυπο των προοδευμένων κοινωνιών», σημείωσε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο πραγματικά λαϊκός δημοκρατικός καπιταλισμός είναι «το δικαίωμα του κάθε δημιουργικού Έλληνα που αναλαμβάνει κίνδυνο και πρωτοβουλία, με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο να βρει ένα ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειάς του».

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν 31 επιχειρηματικές ομάδες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση!» για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων Επιστημόνων.

Θεόδωρος Φέσσας

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας ζήτησε να θεσπιστεί ειδικό χρηματοδοτικό, φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τις νέες επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο «δεν διευκολύνει τον νέο, που ξεκινά τον αυτόνομο βηματισμό του, με πενιχρά μέσα στη διάθεσή του και χωρίς ουσιαστική στήριξη σε θέματα έξω από το αντικείμενο της έρευνάς του».

Το νέο πλαίσιο κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ειδικό καθεστώς αρχικής χρηματοδότησης (χρηματοδότηση τύπου “πριμ εκκίνησης”, αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης).
  • Ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας.
  • Ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι σε εποχές μειωμένου ρίσκου και βολέματος, ελάχιστοι νέοι έβλεπαν στο επιχειρείν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν, σήμερα όμως είναι χιλιάδες οι νέοι που βλέπουν σαν διέξοδο την επιχειρηματικότητα, για να βάλουν σε εφαρμογή τις γνώσεις και τις ιδέες τους.

Υπογράμμισε ακόμη ότι σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η παγκοσμίως σε διαθεσιμότητα επιστημόνων μηχανικών και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας, την οικονομία της, τις προοπτικές της. Μιλάμε για χιλιάδες δημιουργικά και ανοιχτά μυαλά. Μιλάμε για μια ευκαιρία που θα ζήλευαν πολλές χώρες».

Πρόγραμμα

Με το Πρόγραμμα «Μαζί στην Εκκίνηση!», ο ΣΕΒ παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι περισσότερα από 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα τρία μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΙΕ, ΙΤΕ) και επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ. Από τις 31 ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος οι εννέα έχουν ήδη προχωρήσει σε ίδρυση επιχείρησης και δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, ιατρικής, ενέργειας, βιοτεχνολογίας, κ.α.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment