PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Δένδιας: Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας στη Λιβύη


Με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ, συναντήθηκε σήμερα στο Τομπρούκ της Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Aλ-Σίσι. Συμφωνήσαμε ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε αμέσως μετά ο κ. Δένδιας.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο (Γάλλος) Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Συζήτησε με τον Ακίλα Σάλεχ και για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Κατά τον υπουργό, η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.

Με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων συνομίλησαν, τέλος, και για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο «όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε και για την απόφαση του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment