PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να κριθεί από τις πράξεις της


Την τουρκική προκλητικότητα σχολίασε από το Ερεβάν, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποστηρίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.

Την ώρα που βρίσκονται εκτάκτως σε εξέλιξη οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ανάμειξή της στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ήταν από την αρχή ξεκάθαρη και προσηλωμένη στο διάλογο.

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» σημείωσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζόραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanyan).

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, όλες οι εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία παράλληλα αγνοεί και την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, με την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς», τόνισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, σημείωσε την ανάγκη να γίνει προσπάθεια για ειρηνική λύση υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, ενώ παρότρυνε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έκκληση για την παύση των παρεμβάσεων εξωτερικών παραγόντων.

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε ακόμη τους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Μπακού για διαβουλεύσεις. «Έχω υπογραμμίσει προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε προσβολές, ψεύδη και κατασκευασμένες ειδήσεις που φαίνεται δυστυχώς να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες άλλων γειτονικών χωρών».

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της Κύπρου με τη συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, καθώς και το άνοιγμα μέρους του παράκτιου μετώπου των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας, που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υπογράμμισε τέλος τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Αρμενίας που βασίζονται σε στέρεους ιστορικούς δεσμούς, ενώ ανέφερε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment