PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Δένδιας: Επιδίωξη η περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων


Στη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ria Novosti ο κ. Δένδιας τόνισε πως Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών».

«Άλλωστε, η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και το εμπάργκο της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ως κράτος μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτής. Αυτό ισχύει και σε σχέση με τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει».

«Από την άλλη πλευρά, αν και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες μέλη που υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί καλές, λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, είναι δυστυχώς και μεταξύ εκείνων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη συμπερίληψη αγροτικών προϊόντων στα ρωσικά αντίμετρα, αφού, όπως γνωρίζετε, τα αγροτικά είναι μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε πως «η χώρα μας θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο. Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «υπάρχουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών μας σχέσεων και την ενίσχυση της ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως «ρωσικές επενδύσεις, σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές και οι κατασκευές, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συμμετοχής επενδυτικών ομίλων στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η Κυβέρνησή μας και υλοποιείται κυρίως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων»

«Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον. Χαιρετίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως, στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment