PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Βούτσης: Χρειαζόμαστε ένα εξωστρεφές πρόγραμμα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών


Στην ανάγκη εκπόνησης ενός εξωστρεφούς προγράμματος το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους «για να πάμε πολύ γρήγορα στη φάση μιας αποτελεσματικής διεκδίκησης» σε ό,τι αφορά τις γερμανικές οφειλές, στάθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή με θέμα «Ιστορική μνήμη και χρέος, παρουσίαση βιβλίων – ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές».

Ο κ. Βούτσης μίλησε για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο εξής.

Παράλληλα, τόνισε πως «αντιπροσωπεία της Επιτροπής, έχοντας μια συγκεκριμένη στοχοθεσία πρέπει να επικοινωνήσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μεταβεί στη Γερμανία, να μεταβεί στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες είχαν ανάλογες εμπειρίες και με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι «κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει όταν σβήνει την ιστορική μνήμη και αφήνει ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του. Κι αυτές τις μνήμες πρέπει να τις διατηρήσουμε και να τις μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές». Μάλιστα, ανακοίνωσε την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημης μέρας εορτασμού στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, Μανώλης Γλέζος, μίλησε για μια «ιστορική μέρα», και «θυρανοίξια της ιστορίας», γιατί «η έρευνα για την ιστορία ενός λαού δεν είναι τυχαίο γεγονός. Όταν σταματήσουμε να λησμονούμε τότε θα δημιουργούμε αληθινά γεγονότα». Επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Για ζήτημα ηθικής κι ομαλών διακρατικών σχέσεων έκανε λόγο ο τ. βουλευτής, Δημήτρης Κωστόπουλος. «Δεν περνάει μέρα που οι δανειστές μας να μην μας θυμίζουν ότι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος – και επιμένουν κυνικά και αδυσώπητα. Όμως όλοι πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Για το πρόβλημα αποτίμησης του κατοχικού δανείου μίλησε ο τ. υπουργός, Νίκος Χριστουδουλάκης. «Πώς μπορεί να υπολογιστεί; Με αναφορά σε μια αγορά που δεν κατέρρευσε» είπε ο κ. Χριστουδουλάκης και εξήγησε ότι αυτή η αγορά είναι των ΗΠΑ, η οποία διατηρήθηκε διαρκής και αδιατάρακτη. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το κατοχικό δάνειο παραμένει ως απαίτηση και «θα πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξει νέα περίοδος σχέσεων των δυο χωρών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment