PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νιγηρία: «Ιστορική η εκλογή μου», δηλώνει ο νέος πρόεδρος Μπουχάρι


Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόναθαν παραδέχθηκε την ήττα του.

Αληθινά ιστορική χαρακτήρισε την εκλογή του ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, Μουχαμάντου Μπουχάρι. Πρόκειται την πρώτη δημοκρατική εναλλαγή στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της.

Ο κ. Μπουχάρι συνεχάρη τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Γκούντλακ Τζόναθαν που παραδίδει ειρηνικά την εξουσία.

“« χώρα μας εντάχθηκε στην κοινότητα των εθνών που αντικαθιστούν τον πρόεδρό τους με τις κάλπες, με ελεύθερες και τίμιες εκλογές», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, στην πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.

«Για μένα, είναι αληθινά ιστορικό», πρόσθεσε ο 72χρονος πρώην πραξικοπηματίας, ο οποίος ηγήθηκε στρατιωτικής χούντας επί δύο χρόνια στη δεκαετία του 1980, πριν συνταχθεί με τη δημοκρατία.

«Στις 17:15 ακριβώς (της Τρίτης), ο πρόεδρος Τζόναθαν μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Καλώ όλους τους Νιγηριανούς να χαιρετίσουν μαζί μου την ποιότητά του ως πολιτικού ανδρός», πρόσθεσε ο κ. Μπουχάρι.

Η έκταση της νίκης του κ. Μπουχάρι επί του κ. Τζόναθαν – ο πρώτος έλαβε 15,4 εκατ. ψήφους και ο δεύτερος 13,3 εκατ. – ήταν αρκετή για να εμποδίσει οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση.

Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, ο κ. Τζόναθαν τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να παραδεχθεί την ήττα του και εξέδωσε δήλωση με την οποία καλεί τους οπαδούς του να αποδεχθούν το αποτέλεσμα – μια ένδειξη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στην πιο πολυάνθρωπη χώρα της Αφρικής που λίγοι περίμεναν.

Οι κανόνες ορίζουν ότι πρέπει να παραδώσει επισήμως την προεδρία στις 29 Μαΐου.

Το κεντροδεξιό – δεξιό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Τζόναθαν βρισκόταν στην κυβέρνηση από το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1999, ωστόσο έχανε υποστήριξη εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς στον πετρελαϊκό τομέα και των φόνων που διαπράττουν ισλαμιστές στις βορειοανατολικές περιοχές.

«Ψηφίσατε αλλαγή και τώρα η αλλαγή ήρθε», δήλωσε ο κ. Μπουχάρι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Leave a Comment