PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νετανιάχου: Οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τραμπ


Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας πως αναμένει να πράξουν το ίδιο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η απόφαση του Τραμπ «καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης», ανέφερε ο Νετανιάχου από τις Βρυξέλλες, την ώρα που τον υποδεχόταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη και στην Ευρώπη, ενώ, όπως είπε, ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης».

«Ως εταίροι και φίλοι του Ισραήλ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες του βασιλιά της Ιορδανίας και τόνισε ότι οι χώρες της Ένωσης εξακολουθούν να σέβονται τις διεθνείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

Η Μογκερίνι επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα εντείνει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες και θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment