PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Νερό – δηλητήριο σε επτά δήμους της Θεσσαλονίκης


Με νερό ακατάλληλο για πόση, ακόμη και για οικιακή χρήση, υδροδοτούνται εκατοντάδες νοικοκυριά 26 χωριών σε επτά δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Με νερό ακατάλληλο για πόση, ακόμη και για οικιακή χρήση, υδροδοτούνται εκατοντάδες νοικοκυριά 26 χωριών σε επτά δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι αποφάσεις απαγόρευσης χρήσης του πόσιμου νερού σε αυτές τις περιοχές εκδόθηκαν στα τέλη του 2011 και ισχύουν έως σήμερα, καθώς από τις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις εντοπίστηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, όπως κολοβακτηρίδια, αλλά και υπέρβαση των ορίων σε νιτρώδη και αρσενικό.

Ο κάτοικοι αυτών των περιοχών, οι οποίες υδροδοτούνται από δίκτυα γεωτρήσεων, αναγκάζονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού, ενώ χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις, παρότι, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, με το βρασμό δεν μειώνεται η επικινδυνότητα παρά μόνο το φορτίο της ρύπανσης.

Πρόκειται για τα χωριά των περιφερειακών δήμων Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Βόλβης, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διενεργεί τους ελέγχους, η μόλυνση του νερού οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, τα οποία ευθύνονται σημαντικά για την επιβάρυνση του υπεδάφους με νιτρώδη και αρσενικό.

Ιδιαίτερα επιβαρημένο είναι το υπέδαφος στις περιοχές των δήμων Λαγκαδά και Δέλτα, καθώς για τις καλλιέργειες καπνού στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα.

«Μέχρι στιγμής ισχύουν οι αποφάσεις απαγόρευσης χρήσης του πόσιμου νερού για όλες αυτές τις περιοχές, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι νέες συμβάσεις με το ΑΠΘ, για να γίνουν οι επανέλεγχοι», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης η υπεύθυνη της υπηρεσίας Μαρία Πιπερίδου. Η ίδια παρατήρησε πως πιθανότατα η ποιότητα του νερού να έχει βελτιωθεί, αλλά προς το παρόν οι κάτοικοι δεν μπορούν να πίνουν το νερό της βρύσης. Ειδικότερα επισήμανε πως στη Χαλάστρα και το Ανατολικό το νερό χρόνια τώρα είναι επιβαρημένο με αρσενικό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment