PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους


Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από τις ΗΠΑ, το Ιράκ και το Ιράν, την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί σε σημαντική ανακοίνωση στις 15.00 (ώρα Ελλάδας).

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του προς τα τουρκικά σύνορα» επεσήμανε μία από τις πηγές.

O διοικητής μιας στρατιωτικής ομάδας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέφερε ότι ο Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αλλά και δύο Ιρανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως έλαβαν πληροφορίες από τη Συρία ότι ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ανέφερε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο». Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προβεί σε μία «σημαντική ανακοίνωση» στις 15.00 (ώρα Ελλάδας). Η ανακοίνωση θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Η αναγγελία της «σημαντικής ανακοίνωσης» από τον Αμερικανό πρόεδρο καταγράφεται λίγο αφότου, σύμφωνα με το Newsweek, ο Τραμπ ενέκρινε προ ημερών στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το αμερικανικό Πεντάγωνο περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν έχει κανένα σχόλιο να κάνει. Ωστόσο, Aμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν έφοδο εναντίον του Μπαγκντάντι. Άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια.

Το Newsweek, επικαλούμενο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού ενήμερο για την έκβαση της επιχείρησης, μετέδωσε επίσης ότι ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στην έφοδο. Σύμφωνα με το CNN, η CIA συνέβαλε στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης λόγω της έρευνας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του σε δίκη και πιθανόν ακόμη και στην καθαίρεσή του. Συνεχίζει επίσης να δέχεται έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να αποσύρει Αμερικανούς στρατιωτικούς που ήταν ανεπτυγμένοι στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή του στρατού της Τουρκίας.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του Ι.Κ. τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες».

Στη Μοσούλη ο Μπαγκντάντι είχε κάνει τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει τότε όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του Ι.Κ. στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο που σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS

Στο χωριό Μπαρίσα, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση με στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους που, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της είδησης, διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το σημείο που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Ο έγκυρος δημοσιογράφος, Ρίτσαρντ Ένγκελ, μεταφέρει και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για εναέρια επιδρομή με ελικόπτερα αλλά και χρήση όπλων.

 

Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφος των NY Times δημοσιεύει βίντεο που φέρεται να απεικονίζει την περιοχή λίγα λεπτά μετά την αμερικανική επίθεση.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment