PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νίκη Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές


Άνετη νίκη έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς πέτυχε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 21,2 %, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1%. Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ρούτε: Η Ολλανδία είπε «όχι» στον λαϊκισμό

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας σε ψηφοφόρους του στη Χάγη. «Η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε την ήττα του ο Βίλντερς

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρη τον Βίλντερς για τη νίκη του, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του κέρδισε έδρες, συμπληρώνοντας πως «αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Ο ηγέτης του PVV εξέφρασε παράλληλα την απορία του για τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», είπε.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων και ανήλθε στο 81%.

Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Ρούτε

Το αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση στα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν επίσης φέτος κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε, για τη νίκη του κόμματός του, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι» είπε η Μέρκελ στον Ρούτε, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment