PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση


Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, που φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα «Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Το νέο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2023 και αφορά δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ) με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως «αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης».

Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού «ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι «δημιουργείται, έτσι, το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με νέες υποδομές, με νέα έργα, ώστε να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε την επόμενη μέρα της κρίσης να πάρει μπρος η οικονομία. «Στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

Όπως ανέφερε ο κ, Θεοδωρικάκος, οι άξονες προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

1) Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση- παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

2) Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών), αλλά και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων.

3) Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.),

4) Η ψηφιακή σύγκλιση (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών -ΤΠΕ, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων -Internet of Things, έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»),

5) Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός),

6) Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται και έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού,

7) Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του προγράμματος.

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημος Ι» (συνολικά 502), αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment