PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέος συναγερμός στη Φουκουσίμα


Μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού, ανακοίνωσε η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες τους, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ότι διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα.

Οι μετρήσεις κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου. Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο.

Επίσης, η θερμοκρασία σε διαμέρισμα του ενός από τους αντιδραστήρες ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας. Εν τούτοις, ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση από τις αρμόδιες αρχές, ότι ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν νερό της βρύσης στα βρέφη, αλλά και να μην το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γάλακτος.

Παράλληλα, υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που εξετάστηκαν και προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων “Τα νέα του Κιότο”, που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι ανάμεσα στους τύπους των λαχανικών που ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργών ουσιών, περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα στην εισαγωγή μολυσμένων παρτίδων από γάλα και σπανάκι, που αποτελούν προϊόντα προερχόμενα από περιοχές της Ιαπωνίας που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τράνταξε τη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο. Δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου υπολογίζονται ως και 25 τρισεκατομμύρια γιεν (217,4 δισ. ευρώ).

Οι εκτιμήσεις αυτές καλύπτουν ζημιές σε δρόμους, κατοικίες, εργοστάσια και άλλες υποδομές, αλλά όχι τη χαμένη οικονομική δραστηριότητα από τις διακοπές ρεύματος και το κόστος των ζημιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς και τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων στις χρηματαγορές.

“Οι επιπτώσεις από τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι πιθανό να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικές” τόνισε ο Φουμιχίρα Νισιζάκι, επικεφαλής των μακροοικονομικών αναλύσεων του υπουργικού συμβουλίου.

“Οι εκτιμήσεις μας δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τις επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων και των φημών που σχετίζονται με τη διαρροή ραδιενέργειας”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας στην Ιαπωνία θα αντιδράσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.

Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν δάνεια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων γεν (17,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στην ηλεκτρική εταιρία TEPCO για την χρηματοδότηση των επισκευών στα εργοστάσια που καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι και την διάλυση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment