PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη


Η ανακοίνωση της Τουρκίας για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στάθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πιο αμαλυτικά, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Υπενθυμίζεται  ότι ο Ερντογάν συνεχίζοντας την προκλητική συμπεριφορά ανακοίνωσε χθες το άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, να καταδικάζουν την κίνηση του Τούρκου προέδρου.

Κρίση στα κατεχόμενα

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ και του υποψηφίου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ  οδήγησε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την λεγόμενη Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση. Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Νωρίτερα ο ίδιος ο Οζερσάι είχε προβεί σε έντονες δηλώσεις εναντίον του Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι» και υπέδειξε ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

«Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε το Βαρώσι», ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου υποψηφίου «προέδρου» Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε ότι η ζωντανή μετάδοση της τελετής σε Πάναγρα και περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά την απαγόρευση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», βλάπτει το «δικαστικό σώμα» και τη δημοκρατία.

Στ. Ζάιμπερτ: «Περιττό και προκλητικό βήμα» οι ανακοινώσεις περί ανοίγματος των Βαρωσίων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση περί ανοίγματος μέρους της παραλίας των Βαρωσίων, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, χαρακτήριε ως «περιττό και προκλητικό βήμα» ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ,εκφράζοντας την «λύπη» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε δε όλες τις πλευρές σε διάλογο.

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία «δεν βοηθά»

Η κίνηση αυτή «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

 Αντ. Γκουτέρες: Να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες

Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την ανακοίνωση που έγινε χθες για την επέκταση της παραλίας και της ακτογραμμής στα Βαρώσια της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment