PeristeriNews.gr
Οικονομία

Νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς


Η σαρωτική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει αλλαγές και στα ποσά των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Αυτές θα ισχύσουν από το 2020.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου,  από την 1η Ιουνίου στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες.

Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μειώνονται τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου.

Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του ενιαίου λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.

Όσον αφορά στις κατηγορίες επαγγελματιών τα νέα επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών (για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη) θα είναι τα ακόλουθα:

Έως 5 έτη: 126 ευρώ.

Μετά τα πέντε έτη:

1η κατηγορία: 210 ευρώ
2η κατηγορία : 252 ευρώ.
3η κατηγορία : 302 ευρώ.
4η κατηγορία: 363 ευρώ.
5η κατηγορία: 435 ευρώ.
6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές του έτους να επιλέγει την κατηγορία της εισφοράς και να την αλλάζει αν το επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας είχε πει ερωτηθείς για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τα μπλοκάκια: «Αυτό που κάνουμε είναι  μεταρρυθμιστική. Αλλάζει και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, που λειτουργούσε με τη λογική της κλάσης, αλλάζει επίσης και η σύνδεση με το εισόδημα».

Όπως εξήγησε δεν ενδιαφέρει το κράτος αν ένας γιατρός έχει ένα ή δύο ιατρεία, το ενδιαφέρει να παίρνει μία εισφορά. Το επιλέγει ελεύθερα. Με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχουν μπροστά τους. Είχε διευκρινίσει δε ότι όλα θα γίνονται με μία εισφορά ακόμη και για αυτούς που έχουν διπλή δραστηριότητα και μπλοκάκι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment