PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέα Navtex για το Oruc Reis – Ελληνική αντι-Navtex


Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου έχει χρονική διάρκεια η νέα τουρκική Navtex που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

Νωρίτερα και ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντενμπεργκ είχε επιβεβαιώσει πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών και εξέδωσε νέες Navtex.

Έτσι, ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Ελληνική αντι-Navtex για την αποστολή του Oruc Reis

Στη νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis απάντησε με αντι-Navtex η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με την οποία παρατείνεται η παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

Αυτή την τουρκική Navtex ακυρώνει η ελληνική Navtex που εξέπεμψε ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη η δραστηριότητα στην περιοχή καθώς εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία τροφοδοτεί έτσι κι άλλο την ένταση στην περιοχή δεδομένου μάλιστα ότι νωρίτερα και ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντενμπεργκ είχε επιβεβαιώσει πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών και εξέδωσε νέες Navtex.

Έτσι, ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Στο μεταξύ κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε χθες κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις της γαλλικής προεδρίας η οποία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ανακαλώντας παράλληλα για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Στ. Πέτσας: Άλλη μία απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας η νέα Navtex

Την άποψη πως η Τουρκία με την συμπεριφορά της ενισχύει τις αποδείξεις για την αναξιοπιστία της, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον απόηχο των νέων προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας, η οποία από τη μία προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου- και ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντενμπεργκ είχε επιβεβαιώσει πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- , και από την άλλη ανανέωσε χθες βράδυ την παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις ως μια ακόμα απόδειξη της αναξιοπιστίας της Τουρκίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σήμανε ότι «η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία είναι μια ακόμα απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας, ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ότι αυτά που λέει τη μια μέρα, τα αναιρεί την επόμενη με τις πράξεις της». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι «δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επαναλαμβάνοντας ότι «το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της Ε.Ε προκειμένου να πείσει την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της», ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δε γίνεται να πουλά η Ευρώπη σφαίρες στην Τουρκία, οι οποίες θα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτύξει εκείνες τις πτυχές της πολιτικής ώστε να είναι γίγαντας και στα γεωπολιτικά και στα θέματα που αφορούν στα εξωτερικά της συμφέροντα. Όμως είναι σαφέστατο ότι υπάρχει μια ταχεία χειραφέτηση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσκεψη Λαβρόφ

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αθήνα με στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η έλευση του Ρώσου ΥΠΕΞ προετοιμάζει πιθανότατα και ένα ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2021.

Ο κ. Λαβρόφ πραγματοποιεί την Δευτέρα επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον ομόλογό του Ν. Δένδια, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα. Αντικείμενο των επαφών του κ. Λαβρόφ με τον κ. Δένδια στην Αθήνα θα είναι και η υπογραφή κοινού μνημονίου για τη διοργάνωση «Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα» το 2021.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το έτος Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα 2021 θα αποτελέσει πιθανόν την αφορμή για την πραγματοποίηση επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, κάτι που θα σηματοδοτήσει και τη διπλωματική επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment