PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέα τουρκική πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας


Σε νέες προκλήσεις προχωρά η Τουρκία προσπαθώντας μάλιστα να μεταφέρει την ένταση από την Κύπρο στο Αιγαίο.

Τουρκικά F-4 έκαναν υπερπτήσεις στους Ανθρωποφάγους και στο Φαρμακονήσι ενώ λίγο νωρίτερα, από τον ασύρματο καλούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να απομακρυνθεί,γιατί πετούσε σε… τουρκικό εναέριο χώρο.

Την ώρα εκείνη πετούσαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά Οινουσσών. Οι πιλότοι δεν απάντησαν στη νέα τουρκική πρόκληση και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους ενώ ο ΠτΔ προσγειώθηκε στη νήσο Παναγιά.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή διπλή πρόκληση. Την ώρα που προσέγγιζε την Ρόδο το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας και την ηγεσία του Στρατού χειριστές τουρκικών ραντάρ προειδοποίησαν ότι… παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο.

Στη συνέχεια, όταν οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο τύπου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, για να μεταβούν στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, οι Τούρκοι επανήλθαν: Προειδοποίησαν εκ νέου ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR!

Oι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας»

Oι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας»: την ευθεία αυτή απάντηση προς την Τουρκία έστειλε από το Εθνικό Φυλάκιο Παναγιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Εθνικού Φυλακίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε περήφανος «για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Τόπου. Κορυφώνεται αυτή η πορεία εδώ, στην Παναγιά, το σημείο στο οποίο χτυπά η καρδιά των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Εδώ», συνέχισε ο Πρ. Παυλόπουλος, «είναι ένα όριο στο οποίο η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, στέλνει στην Τουρκία το διαχρονικό μήνυμα που στέλνουμε πάντοτε: Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είναι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας.

Αλλά, το μήνυμα έχει και συνέχεια. «Αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντοτε συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Και οι προϋποθέσεις σημαίνουν ότι η Τουρκία σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένα δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση, το οποίο εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Αυτά τα σύνορα τα φυλάτε εσείς, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι στρατιώτες. Υπερασπίζεσθε την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ελλάδας, την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ευρώπης. Και τα υπερασπίζεσθε με γενναιότητα, όπως ταιριάζει στον Έλληνα και τον Ευρωπαίο στρατιώτη. Και το έχει αποδείξει στην Ιστορία», είπε ο Πρόεδρος.

«Και γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και την ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία. Η γενναιότητα δε δεν συμβιβάζεται με προκλήσεις. Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον. Γιατί -κατέληξε ο Πρ. Παυλόπουλος- ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι? αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε».

Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στο Καστελόριζο

Η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί, όντας απομονωμένη, να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης, πέρα από την Κύπρο. έτσι, προσπαθεί να τη μεταφέρει στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη το οποίο δημοσιεύεται στο προσωπικό μπλογκ του Μιχάλη Ιγνατίου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές ,συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων ,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Πάντως και η ευθεία αμφισβήτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου, και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη. Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας) .

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με τηνΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη. Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών ,αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους…

Απειλεί o Τσαβούσογλου

Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα ‘έκαναν μονομερές βήμα’ με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση. Είπε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι θα είναι αφορμή για την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των απραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τα κατεχόμενα. Σε ερώτηση για τη γεώτρηση, δήλωσε ότι “δεν είναι σωστό η ε/κ διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τ/κ `λαός`. Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο ε/κ τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καλή πρόθεση. “Αφού η ε/κ πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ηταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα”, ανέφερε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι “αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το -δήθεν- εμπάργκο εναντίον της ‘τδβκ’ όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι είναι απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment