PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Πολλοί νεκροί από ένοπλες επιθέσεις σε δύο τεμένη


Επιθέσεις ενόπλων έλαβαν χώρα σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με την αστυνομία να κάνει λόγο για «πολλούς νεκρούς».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα νεκροί, αλλά οι αρχές δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει την πληροφορία. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται πιθανόν «έως και τους 30». Δεκάδες είναι και οι τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ένα άτομο βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι δράστες αναζητούνται.

«Τρέχαμε για τη ζωή μας και βλέπουμε ανθρώπους να αιμορραγούν στο έδαφος… Έχω ακόμη φίλους μέσα στο τέμενος, που δεν ξέρω τι έχουν απογίνει. Φοβάμαι για τη ζωή τους» δήλωνε αυτόπτης μάρτυρας στους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός, Τζακίντα Άρντερν, ανέφερε πως αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, «μπορώ να σας πω από τώρα ότι αυτή θα είναι μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, ενώ ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Τέσσερις συλλήψεις για το μακελειό στα τεμένη

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Πέραν της σύλληψης των υπόπτων οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους και κατάφεραν να εξουδετερώσουν.

Δεν είναι αυτή η στιγμή προς το παρόν δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Οι αρχές εξακολουθούν επισήμως να κάνουν λόγο για «πολλούς νεκρούς», χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένο αριθμό. Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για 27 έως 30 νεκρούς, επικαλούμενα πηγές των αρχών.

Έχει επίσης δοθεί εντολή να κλείσουν οι πόρτες όλων των τεμένων στη χώρα. «Αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η πρωθυπουργός, Τζακίντα Άρντερν, σε διάγγελμά της προς τους πολίτες. Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες. Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς» πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας».

Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μία σκοτεινή ημέρα στην ιστορία της χώρας.

Έλληνας πρόξενος: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τους τραυματίες ή μέσα στο νοσοκομείο, μετά την επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε στον στον ΑΝΤ1 ο Επίτιμος Πρόξενος στην Ουέλινγκτον, Γιώργος Νεονάκης.

Σχολίασε πως πρόκειται για μία μαύρη ημέρα στην ιστορία της χώρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment