PeristeriNews.gr
Οικονομία

Νέα αναστολή συμβάσεων εργαζομένων – Kαθυστερήσεις στις πληρωμές


Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού και πλήττονται από τον κορωνοϊό, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία στην ΠΝΠ ορίζεται ότι «ο μηχανισμός εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους».

Αποζημίωση 534 ευρώ: Με συνεχείς καθυστερήσεις οι πληρωμές

Mε συστηματικές καθυστερήσεις που πλησιάζουν τους δύο μήνες καταβάλλεται στους δικαιούχους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες, την ώρα που οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας είναι δυσοίωνες και πολλές επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά.

Δηλαδή, δεν φτάνει που χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με τα 534 ευρώ το μήνα κρατικής ενίσχυσης έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, λαμβάνουν το ποσό και με σημαντική καθυστέρηση. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας διογκώνονται, καθώς, όπως αναφέρουν, με τα δεδομένα αυτά δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι ο προγραμματισμός της πληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους δεν εργάστηκαν τον Ιούνιο, το τριήμερο 10 έως 12 Αυγούστου.

Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

Από αύριο Δευτέρα, 10 Αυγούστου θα έχουν την δυνατότητα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που αφορά στον Ιούλιο.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση είναι η 25η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα της υποβολής, οπότε για την καταβολή των ποσών θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εμπρόθεσμη υποβολή στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, από τους μεν εργοδότες μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» από τους δε εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αφού κάνουν την αίτηση.

Τις ίδιες ημερομηνίες, δηλαδή από τις 10 έως τις 25 Αυγούστου, θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους εργοδότες και εργαζόμενοι σε επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις, καθώς και οι εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων που επιθυμούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, μπορούν να υποβάλλουν μονομερώς αιτήσεις από τις 7 έως και τις 31 Αυγούστου.

Σημειώνεται τέλος, πως δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου στις ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων.

Όσον αφορά στους εποχικά εργαζόμενους, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν με νέο έντυπο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έχουν οριστεί από την ΚΥΑ και είναι οι εξής:

  • Εστίαση
  • Εποχικά ξενοδοχεία – καταλύματα
  • Μεταφορές
  • Αθλητισμός
  • Πολιτισμός
  • Τουριστικά λεωφορεία
  • Τουρισμός

Τέλη Αυγούστου κι αν η πληρωμή για τον Ιούλιο

Για την αναστολή εργασίας που αφορά στον μήνα Ιούλιο, η προθεσμία που έχει δοθεί για την κατάθεση των αιτήσεων είναι από τις 10 έως τις 24-25 Αυγούστου, οπότε η καταβολή των χρημάτων αναμένεται στο τέλος του μήνα στην καλύτερη περίπτωση, με πιό πιθανή την πληρωμή στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επίσης, για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατά τον Αύγουστο, οι αιτήσεις αναμένεται να γίνουν στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment