PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία


Σειρά διεθνών αντιδράσεων πυροδότησε η έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό» δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων-συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος, γι’ αυτό και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει.

Στη Γαλλία, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μοντσαλίν, είπε πως Γαλλία και Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καταλήγουν σε κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Στη Δανία, ουπουργός Εξωτερικών, Γέπε Κόφοντ, εξέφρασε σε tweet του την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. «Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους» έγραψε.

Στο Ιράν, την εκτίμηση πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, εξέφρασε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment