PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μουσείο αφιερωμένο στον Ρ. Φεραίο εγκαινίασε ο Κ. Παπούλιας


Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, εγκαινίασαν σήμερα στο Βελιγράδι το νέο μουσείο στο Πύργο Νεμπόισα, τον τόπο όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.

Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, εγκαινίασαν σήμερα στο Βελιγράδι το νέο μουσείο στο Πύργο Νεμπόισα, τον τόπο όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Ο Πύργος αποκαταστάθηκε με τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους που πρόσφερε 1,4 εκατ. ευρώ γι αυτό το σκοπό.

Τον κ. Παπούλια, που έφτασε στο Πύργο Νεμπόισα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαίη Παπούλια, υποδέχτηκε ο πρόεδρος Τάντιτς και η σύζυγός του Τατιάνα. Τα προεδρικά ζεύγη περιηγήθηκαν στο χώρο όπου σε τέσσερα επίπεδα παρουσιάζονται εκθέσεις από τους αγώνες των Ελλήνων και των Σέρβων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Το δεύτερο επίπεδο είναι αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο και με τη χρήση πολυμέσων παρουσιάζονται οι ιδέες, η ζωή και το έργο του.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη βαθειά του συγκίνηση που βρίσκεται στο χώρο όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος “ο κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ο ιδεολόγος των δικαιωμάτων των λαών, ο προπομπός της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης”. “Το όραμα του Ρήγα, αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Παπούλιας, έχει τη ρίζα του στην ελευθερία και εδράζεται σε βασικές αρχές όπως η παιδεία, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη αλλά και η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και εκείνες της ευρύτερης Μεσογείου”.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς στην ομιλία του ευχαρίστησε την ελληνική πολιτεία για τη συμβολή της στην αναστύλωση του Πύργου Νεμπόισα επισημαίνοντας ότι η χρηματική βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έλαβε ποτέ η Σερβία από το εξωτερικό για ένα πολιτιστικό έργο.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων ο κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με το Σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς. Στη συνάντηση αυτή αναφερόμενος στη οικονομική κρίση που διανύει η Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά: “πονάω για το δράμα που περνάει ο ελληνικός λαός, αλλά ιστορικά αποδείξαμε ότι είμαστε αγωνιστικός λαός και θα πετύχουμε το στόχο μας”.

Ο πρόεδρος της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας μέχρι, όπως είπε, να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το τέλος των κατ’ ιδίαν συνομιλιών των δύο προέδρων ακολούθησε γεύμα προς τιμή του ελληνικού προεδρικού ζεύγους και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

Ο κ. Παπούλιας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη σερβική πρωτεύουσα επισκέφθηκε το Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment