PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μικρή άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος


Η μεγάλη βελτίωση των προσδοκιών στις κατασκευές και η ηπιότερη σε βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες, ώθησαν προς τα πάνω το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα.

Μικρή άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 67,3 μονάδες, όπως τονίζεται στα αποτελέσματα ερευνών της οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία, στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική.

Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -72 μονάδες.

Στα ελληνικά νοικοκυριά κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, απαισιοδοξία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αγωνία για την εξέλιξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για όγδοο μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, με μεγάλη όμως διαφορά (στις -57 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και οι Πολωνοί (-50 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12 και -11 μονάδες.

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, τους προσεχείς 12 μήνες, καταγράφουν πτώση 7 μονάδων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Επτά στους δέκα καταναλωτές κρίνουν ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα παρουσιάσει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση (από 66,5%), ενώ μόλις 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 μονάδες και στις δύο ζώνες.

Τέλος, μετά την έντονη επιδείνωση του προηγούμενου μήνα στις προβλέψεις για την απασχόληση τον Οκτώβριο, το σχετικό ισοζύγιο βρίσκεται στις -23 μονάδες (από -28), ενώ πάνω από το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει και νέα μείωση των θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment