PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μια νέα φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εγκαινιάζεται σήμερα


Μια νέα φάση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας εγκαινιάζει σήμερα η χώρα μας, για μεγάλο μέρος της οποίας ισχύουν από σήμερα αυστηροί περιορισμοί.

Οι ελληνικές περιοχές χωρίζονται πλέον σε τρία επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας:

– στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα ήταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο»,

– στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική.

– και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή σήμερα το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών οι οποίες έχουν περάσει σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου και από τις 6 το πρωί και για ένα μήνα θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια και ενιαία μέτρα τα οποία είναι ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής. Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.

6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, προσθέτοντας πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε», δήλωσε.

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Αττική πλησιάζει στο να γίνει «Θεσσαλονίκη». Ο κ. Γώγος πρόσθεσε ακόμα ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», κατέληξε.

Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η αύξηση των διασωληνωμένων η οποία σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων δημιουργώντας όμως πίεση στα νοσοκομεία. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αποφάσισαν την αναστολή της πλειονότητας των τακτικών χειρουργείων για να αντέξει το ΕΣΥ, όμως αυτό βρίσκει αντίθετους τους υγειονομικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για λανθασμένη απόφαση.

Υπ. Υγείας: Κατειλημμένο το 60% των ΜΕΘ για τον κορωνοϊό

Απάντηση για την κατάσταση των ΜΕΘ ειδικά της Θεσσαλονίκης έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).

Οι ΜΕΘ-Covid της Θεσσαλονίκης είναι 85 και από αυτές οι 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Ειδικότερα, το ΑΧΕΠΑ έχει 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές, το Παπανικολάου 25 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Παπαγεωργίου έχει 6 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Γ. Γεννηματάς έχει 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή, το Άγ. Δημήτριος έχει 6 κλίνες (όλες κενές), το Άγ. Παύλος έχει 8 κλίνες (όλες κενές) και της Χαλκιδικής έχει 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα προστεθούν ακόμα 4 κλίνες από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και 12 κλίνες από το Νοσοκομείο Καβάλας.

Επίσης την αναστολή λειτουργίας όλων των τακτικών εξωτερικών καθώς και των απογευματινών ιατρείων αλλά και των ραντεβού σε όλα τα εργαστήρια (εξαιρείται το Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Covid-19) μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και μείωση όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων κατά ποσοστό 80% (εκτός από τα επείγοντα περιστατικά) ως τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου αποφάσισε το υπουργείο για το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment