PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μηχανισμός εγγύησης από ΗΠΑ – Ρωσία για επιθέσεις στη Συρία


Να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα εγγυάται πως οι όποιες αεροπορικές επιδρομές γίνονται στη Συρία θα στοχοθετούν αποκλειστικά τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως δήλωσε ο πρώτος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Κέρι σημείωσε πως συζήτησε με τον Λαβρόφ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να μην «αντιπαρατίθενται (…) δημόσια» για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων της εκεχειρίας στη Συρία από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Οι ομάδες στη Γενεύη και στο Αμάν θα εξετάζουν τις αναφορές για τις παραβιάσεις, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Θα καταγράφουμε κάθε καταγγελία παραβίασης και θα εργαστούμε ακόμη περισσότερο τώρα για να δημιουργηθεί μια δομή που θα μας βοηθήσει να εγγυηθούμε πως οι αποστολές θα είναι πράγματι αποστολές εναντίον του Μετώπου Υποστήριξης ή αποστολές εναντίον του Ι.Κ.», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Οι δύο οργανώσεις έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στην οποία είχαν καταλήξει οι ΗΠΑ και η Ρωσία και αποδέχθηκαν οι εμπόλεμοι για την αναστολή των μαχών στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισήμανε ότι επιτεύχθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως πρέπει να συνεχίσει να τηρείται, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Πράγματι είναι ακριβές να λεχθεί ότι επιτεύχθηκε απτή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διασφαλίσουμε πως η πρόοδος αυτή θα αποκτήσει πιο μόνιμη φύση, και επιτυγχάνοντας αυτό θα είναι δυνατόν για εμάς να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη», σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε και στην κρίση των προσφύγων με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα «παγκόσμιας» τάξεως, όχι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την «περιοχή», τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση των προσφύγων είναι παγκόσμια (…). Δεν πρόκειται για μια πρόκληση για την περιοχή (…). Είναι μια δοκιμασία για όλους μας», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment