PeristeriNews.gr
Πολιτική

Με αντί-Navtex απαντά η Αθήνα στην Τουρκία


Με αντί-Navtex απαντάει η Ελλάδα στη Τουρκία, η οποία εξέδωσε Navtex σήμερα το πρωί για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Navtex, αναφέρεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ακόμα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με τις «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η είδηση τις Τουρκικής Navtex έθεσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ εκτάκτως, συγκαλείται το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17:00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με δεύτερη Navtex η Τουρκία «κλιμακώνει» την ένταση

Με νέα NAVTEX απαντούν οι Τούρκοι στην αντι-Navtex, την οποία υπενθυμίζεται ότι εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και με την οποία απάντησε η Αθήνα στην αναγγελία από πλευράς Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han, πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».

Η τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment