PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μετατροπή σε τζαμί η «Μονή της Χώρας»


Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη «Μονή της Χώρας» στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που είχε εκδοθεί το 2019, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας.

Η «Μονή της Χώρας», η Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, είναι επίσης γνωστή ως Καριγιέ Τζαμί και λειτουργούσε από το 1958 ως μουσείο. Ο κύριος ναός βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης ενω βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκάλυψης των ψηφιδωτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο, Κώστα Λάβδας, χαρακρήρισε την απόφαση αυτή ως «μία κίνηση με συμβολισμό και ιστορική αναφορά στο πλαίσιο της αναθεωρητικής οθωμανικής στρατηγικής που ακολουθείται από την Τουρκία».

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η «Μονή της Χώρας» χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει προλογίσει για σήμερα το μεσημέρι ότι θα ανακοινώσει στον τουρκικό λαό «μερικά καλά νέα που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το τουρκικό έθνος». H υπόσχεση αυτή θεωρήθηκε πως επρόκειτο για την είδηση που μετέδωσαν χθες μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih ανακάλυψε ενεργειακά αποθέματα, πιθανότατα φυσικό αέριο, στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η είδηση της μετατροπής της «Μονής της Χώρας» σε τέμενος δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι η απόφαση υπήρχε ήδη από το 2019.

Καταδικάζουν την μετατροπή της σε τζαμί, κυβέρνηση και κόμματα

Απολύτως καταδικαστέα η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος λέει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν.

Προσβάλλεται ο χαρακτήρας ενός ακόμα παγκόσμιου μνημείου

«Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει:

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σταθμίζεται από όλους

Σχετικά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που σταθμίζεται από όλους.

«Θα κάνουμε οποιαδήποτε διπλωματική και νομική ενέργεια για το ζήτημα αυτό», επεσήμανε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ερντογανική βαρβαρότητα

Δήλωση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Αντρέας Λοβέρδος και μίλησε για «ερντογανική βαρβαρότητα».

«Είναι άλλη μία ερντογανική βαρβαρότητα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για απόφαση που στρέφεται εναντίον των οικουμενικών πολιτισμικών αξιών και απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, γιατί εκτός του Κατάρ, όλος ο μουσουλμανικός αραβικός κόσμος είναι απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Συνέχεια της τουρκικής προκλητικότητας

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας, μετά την Αγιά Σοφιά, να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μουσείο, τη Μονή της Χώρας, αποτελεί στοιχείο συνέχειας της τουρκικής προκλητικότητας», αναφέρει, σε σχόλιό του σχετικά με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Η ενέργεια είναι ενταγμένη στη συνολική στρατηγική τής τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Τέτοιες αποφάσεις είναι φως φανάρι πως οξύνουν τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που τελικά τους πληρώνουν πάντα οι λαοί» προσθέτει το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment