PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία για το 2018


Λίγο πριν την έλευση του 2018, οι αλλαγές που αναμένονται στη φορολογία για το επόμενο έτος προκαλούν, τουλάχιστον, νευρικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται τον Ιούνιο, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνεται μαζί με το φόρο εισοδήματος.

Έτσι, οι δόσεις και για τους δύο φόρους θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Ιούλιο.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αναμένεται τον Απρίλιο και συγκεκριμένα, μετά από δύο αναβολές, θα υιοθετηθούν νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα, οι οποίες θα ταυτιστούν με τις εμπορικές.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008 προσδιορίζεται ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει ήδη νομοθετική ρύθμιση για την τοποθέτηση πρωτοβάθμιων επιτροπών σε όλη την χώρα και μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής για να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας.

Οι επιτροπές θα έχουν το δύσκολο έργο να προσδιορίσουν εμπορικές τιμές χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόπιστη βάση δεδομένων.

Πρόβλημα στην διαδικασία θα είναι και το γεγονός ότι το καθαρό εισπρακτικό αποτέλεσμα για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι σταθερό στα 2,65 δις ευρώ μέχρι τουλάχιστον το 2019.

Η υποχρέωση για προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ώστε να υπάρχει χρόνος, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί σε νέες περισσότερο ρεαλιστικές αξίες.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει και αύξηση του φόρου εισοδήματος, καθώς αναμένεται νέα περικοπή στις φοροαπαλλαγές.

Συγκεκριμένα, οι περικοπές θα ξεκινήσουν από 1η Γενάρη και αφορούν σε:

1. Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί τους φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ

2. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ

3. Κατάργηση της έκπτωση που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment