PeristeriNews.gr
Πολιτική

Μαχαίρια και τελεσίγραφα στο Πολιτικό Συμβούλιο


Δώδεκα ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς άρχισε στις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 04:00 το πρωί της Τετάρτης.

Δώδεκα ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς άρχισε στις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 04:00 το πρωί της Τετάρτης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι θα πράξει το καθήκον του, παρά τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ζήτησε διευκρινίσεις. Ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν «τελειώσει όλα».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ορίστηκε νέα συνεδρίαση για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.

Με τακτικό Συνέδριο και στη συνέχεια εκλογή αρχηγού από τη βάση αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην απαίτηση κορυφαίων στελεχών να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος. Στο τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης (διήρκεσε πάνω από δώδεκα ώρες!) τα στελέχη έμειναν με την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου απλώς εξαγοράζει πολιτικό χρόνο. Το μόνο σαφές είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό

Συμβούλιο για να αποφασίσει τις όποιες διαδικασίες

Νωρίτερα είχαν βγει τα μαχαίρια, όπως άλλωστε αναμενόταν, και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί πότε θα ξαναμπούν στις θήκες τους. Με τη φράση-κλειδί «θα κάνω το καθήκον μου», που έχει εμφανώς διπλή ανάγνωση, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στο πιεστικό αίτημα τριών διεκδικητών του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Καθισμένοι για πολλές ώρες πάνω στη βόμβα που είχε ρίξει από νωρίς ο κ. Βενιζέλος – ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 15 Ιανουαρίου γιατί αμέσως μετά αρχίζει η κρίσιμη, σκληρή και επώδυνη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το μέλλον της χώρας – τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησαν ένα απίστευτο πινγκ-πονγκ με ανταλλαγές χτυπημάτων, ακόμη και κάτω από τη μέση, μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των διεκδικητών της θέσης του. Κεντρικό μήνυμα τόσο των δελφίνων όσο και των υποστηρικτών τους προς τον κ. Παπανδρέου ήταν το «πάρε θέση τώρα».

«ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ»

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι ουδέποτε τον ενδιέφεραν τα αξιώματα και η πρωθυπουργία, όπως απέδειξε – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – με τις «συζητήσεις του Ιουνίου και τις πράξεις Νοεμβρίου», τόνισε προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος ότι «αυτή μου η στάση δεν αλλάζει. Είμαι εδώ για να συμβάλω, να προσφέρω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό, μην το αμφισβητείτε. Η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μένα, είναι δευτερεύουσα υπόθεση, μπροστά στην ανάγκη της χώρας, της παράταξης και του έλληνα πολίτη. Από την πλευρά μου, αυτό το έχω διαμηνύσει στους περισσότερους από εσάς, σε συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα».

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚH

Ο κ. Παπανδρέου ήταν αρκετά αυτοκριτικός και σε πολλές περιπτώσεις απολογητικός. Σχετικά με το γιατί δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή του Μνημονίου είπε: «Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν θελήσαμε να πάρουμε μέτρα οριζόντια, πριν δοκιμάσουμε να καταφέρουμε να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Χαρακτήρισε «λάθος» που, κατά την παρέμβασή του, «δεν αλλάξαμε άμεσα το εκλογικό σύστημα, που δεν βάλαμε άμεσα ένα πλαίσιο διαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης, που πιστέψαμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών – έγκυρων, βεβαίως – για το εύρος και τη διάρκεια της κρίσης».

Απευθυνόμενος στα στελέχη είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πρόβλημα να αναλάβω τις ευθύνες μου ως Πρωθυπουργός, δεν με νοιάζει – και το απέδειξα – το πολιτικό κόστος. Δεν δέχομαι όμως μαθήματα περί τόλμης. Δεν ήμουν ούτε άτολμος, αλλά και δεν ήμουν εγώ ο άτολμος. Η μόνη μομφή που δέχομαι είναι ότι πάντα ήθελα να προχωρήσω με συναίνεση μεταξύ μας».

Αναφέρθηκε επίσης στη σκληρή κριτική που δέχεται προσωπικά, σημειώνοντας: «Εγώ θα κάνω το καθήκον μου, όμως αυτό δεν αρκεί. Διάφοροι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι θα ήταν σκόπιμο, για πολλούς λόγους, να γίνει ένα πρόσωπο το εξιλαστήριο θύμα, αφορίζοντας έτσι τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Εύκολο είναι να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτός ο στόχος. Επαναλαμβάνω: αυτό όχι μόνο θα αποπροσανατολίσει, αλλά θα δημιουργή
σει και ψευδαισθήσεις για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Μιλώντας στον ίδιο πάντα τόνο, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, σημειώνοντας, αλλά και παράλληλα προειδοποιώντας: «Ξέρω ότι ενόχλησα και ενοχλώ διάφορα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Αυτό θα το κάνω μια ζωή, από όπου κι αν βρίσκομαι. Ποτέ δεν έσκυψα και δεν θα σκύψω το κεφάλι».
Επιτέθηκε κατά όσων συντηρούν το κλίμα των πρόωρων εκλογών και επέκρινε για μια ακόμη φορά τα μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας συγκεκριμένα για τον εύκολο κυνισμό που έχει επικρατήσει στην πολιτική ζωή του τόπου είπε: «Κυνισμός, που τα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν εδώ και χρόνια και που υπονομεύει την πολιτική ζωή της χώρας, τους θεσμούς μας, την αυτοπεποίθησή μας, ως Ελληνες, την ίδια τη δημοκρατία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment