PeristeriNews.gr
Δημοτικές Εκλογές 2019

Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου: Το Περιστέρι καθαρή πόλη με περιβαλλοντικό αποτύπωμα


Συνέντευξη στο PeristeriNews.gr παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Τομέας Καθαριότητας με τη κ. Τσιώτα επικεφαλής, έχει ανθίσει και έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά, καθιστώντας τον Δήμο Περιστερίου πρωτοπόρο πανελλαδικά.

Αντιδήμαρχε η παράταξή σας θα διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές την 5η νίκη. Θα θέλατε να μας πείτε τις βλέψεις σας για την εκλογική αναμέτρηση που έρχεται;

Πιστεύω ότι είναι μια εκλογική μάχη στην οποία πρέπει ως παράταξη να ακολουθήσουμε την τακτική που ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή να επιδείξουμε την αξιοπρέπεια και το έργο μας, αλλά και να ακούσουμε τα προβλήματα, που δεν έχουμε επιλύσει.

Την τελευταία πενταετία είστε επικεφαλής του τομέα της Καθαριότητας και του Πρασίνου της πόλης. Θεωρείτε ότι έχει προοδεύσει ο Δήμος Περιστερίου σε αυτό το τμήμα;

Το 2014, με όρισε ο Δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, μια διεύθυνση κυρίαρχη και κρίσιμη για κάθε Δήμο, όχι μόνο για το Περιστέρι. Είχα τη τύχη να βρω μια εξαιρετικά δομημένη υπηρεσία, διότι ο Δήμαρχος έχει θέσει ως κύριο μέλημα όλα αυτά τα χρόνια τη καθαριότητα της πόλης. Προσπαθήσαμε όλη την πενταετία να εκσυγχρονίσουμε την πόλη σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, ότι η πόλη παραμένει λαμπερή και καθαρή. Ας μη ξεχνάμε περιόδους απεργιών και προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου οι εργάτες της καθαριότητας κράτησαν την πόλη καθαρή και δημιούργησαν, σε όλη την Ελλάδα, την αίσθηση ότι το Περιστέρι είναι ο πιο καθαρός Δήμος της χώρας. Παράλληλα, εκσυγχρονίσαμε τον μηχανολογικό στόλο, με 50 καινούργια οχήματα νέας τεχνολογίας. Η πόλη εκτός από το ότι είναι καθαρή, έχει και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διότι πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, γίνονται και δεκάδες φυτεύσεις δένδρων, παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Στο κομμάτι των παιδικών χαρών, είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα: από τις 70 παιδικές χαρές, οι 50 είναι σύγχρονες πιστοποιημένες, ενώ οι υπόλοιπες θα έχουν γίνει μέσα στο 2020. Ολοκληρώνοντας, κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων του τμήματος μας, διότι κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά, καθημερινά. Τα είδη προστασίας και οι ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων είναι σε πρώτη προτεραιότητα και εστιάζουμε την προσοχή μας.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη ημέρα στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Περιστερίου;

Η επόμενη μέρα έχει συγκεκριμένους στόχους. Βασικός πυλώνας της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι η διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη. Αυτό είναι κάτι διαχρονικό και δεν αλλάζει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και αφορά την κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής. Πρόκειται για μία ωρολογιακή βόμβα εντός της Αττικής και δυστυχώς, όσο σύγχρονοι και να είμαστε, όσα βήματα μπροστά και να έχουμε κάνει, άμα δεν έχουμε που να αποθέσουμε τα απορρίμματα, υπάρχει μεγάλο θέμα. Εντούτοις, οι στόχοι μας δεν σταματούν μόνο στην καθαριότητα. Έχουμε στόχους σε ότι αφορά την περιβαλλοντική εξέλιξη της πόλης, δηλαδή να μάθει η κοινωνία τι είναι ανακυκλώσιμο, τι επαναχρησιμοποιήσιμο κλπ. Έχουμε αρκετές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και προγράμματα σε σχολεία, διότι πιστεύουμε ότι τα νέα παιδιά μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής στους δημότες του Περιστερίου της έννοιας της ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων, που στην ουσία αποτελούν τα μισά απορρίμματα από αυτά που πέφτουν στον ΧΥΤΑ. Γενικότερα, ενισχύουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα διάφορα είδη ανακύκλωσης. Τέλος, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να νομοθετηθούν χώροι που θα αντικαταστήσουν το γκαράζ του Δήμου Περιστερίου, που βρίσκεται στο Άλσος Περιστερίου. Είναι μεγάλο όνειρο μας να φύγει το γκαράζ του Δήμου από το Άλσος, αλλά, δυστυχώς, δεν εξαρτάται από εμάς.

Πέρα από τον τομέα Καθαριότητας και Πρασίνου, είστε επικεφαλής και στον τομέα του Πολιτισμού. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια και για αυτό;

Είμαι αρμόδια για τον τομέα του Πολιτισμού από το 2002, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και μπορώ να καμαρώνω για πάρα πολλά πράγματα και στιγμές. Έξι θέατρα, υπερσύγχρονος θερινός κινηματογράφος, δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικά πανεπιστήμια, σύγχρονο δημοτικό ωδείο, δημιουργικά εργαστήρια, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συναυλίες, πολιτιστικά σωματεία, θεατρικά εργαστήρια κλπ. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα όπου παραχωρήθηκαν χώροι για στέγαση των εθνικοτοπικών συλλόγων, δίχως κανένα ενοίκιο, κάτι που τους βασάνιζε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πάρα πολλά, καμαρώνουμε για όλα και νομίζω οι Περιστεριώτες βλέπουν όλα όσα έχουμε κάνει και είναι συμμέτοχοι στον πολιτισμό του Περιστερίου.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στον κόσμο της πόλης ενόψει των εκλογών;

Θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Θεωρώ πως πρέπει να κινηθούμε με αξιοπρέπεια όλοι. Ο Δήμαρχος έχει τονίσει ότι απέναντι μας έχουμε μόνο τα προβλήματα της πόλης και εμείς ως στενοί συνεργάτες του, το πιστεύουμε ακράδαντα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Πατούλης: Ξεκινάει ο αγώνας για μια καλύτερη Αττική

Peristeri News

Μήνυμα για «Νέα Αρχή» στην Αττική στέλνει ο Γ. Πατούλης

Peristeri News

Σαρωτική νίκη του Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι!

Peristeri News

Leave a Comment