PeristeriNews.gr
Πολιτική

Μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία και Ε.Ε.


«Στόχος της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκείνοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας μάλιστα πως αν χρειασθεί «θα επιβάλλουμε τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» με τη στήριξη των συμμάχων.

Σε ομιλία του κατά τον εορτασμό της επετείου για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, είπε χαρακτηριστικά: «Εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.  Τούτο, όμως, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική».

Επίσης, συμπλήρωσε, «διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι εμείς, οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια».

Ειδικότερα, όσον αφορά στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «το μήνυμα αυτό συνίσταται στο ότι, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, μέσω της αντίστοιχης υπεράσπισης της εφαρμογής τους διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες».

Διότι, όπως προσέθεσε, «αυτές οι καταστάσεις -όπως αποδεικνύει και η σημερινή, κρίσιμη, διεθνής συγκυρία- υπονομεύουν την ειρήνη, καταλύουν τη δημοκρατία και περιθωριοποιούν τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του».

«Οι μεγάλες δυνάμεις», λοιπόν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω και του πλανητικού της ρόλου, που συνίσταται στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου- πρέπει να παρεμβαίνουν, ανά πάσα στιγμή, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, και να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

«Ειδικότερα δε, ως προς την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «θεωρούμε ανεπίτρεπτη για την ιστορία της, το μέλλον της και την προοπτική της τη σημερινή κατάσταση, η οποία καταλήγει στο να μένει ατροφικός ο βασικός, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πυλώνας της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας». Όπως επισήμανε, «η σύγχρονη ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια, χαλεπή, συγκυρία καθιστούν αναγκαία την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτού του, τόσο κρίσιμου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment